Deși fusese prevăzută inițial și pentru restrângerile parțiale ale activității, indemnizația pentru PFA-uri și alți profesioniști se acordă acum, conform modificărilor recente la OUG nr. 30/2020, numai pentru întreruperea totală a activității, pe perioada stării de urgență.
Pentru cei care au și angajați, condiția esențială a acordării ajutorului pentru șomajul tehnic și cea pentru indemnizația aceasta pot fi confundate. La ajutorul pentru indemnizația de șomaj tehnic, banii se pot acorda și pentru întreruperea, și pentru reducerea temporară a activității.
Distincția între condiții este deosebit de importantă pentru că solicitantul depune la fiecare câte o declarație pe propria răspundere în care susține fie că a întrerupt, fie că a întrerupt sau restrâns activitatea (modelele documentelor necesare pentru a obține banii pentru indemnizațiile de șomaj tehnic și indemnizația pentru profesioniști pot fi descărcate de aici).
Iar susținerile făcute în aceste declarații trebuie să se potrivească cu situația de fapt. În principal, pentru că solicitanții riscă, la controale ulterioare, să fie suspectați de fals în declarații - faptă penală pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă penală. Nu este exclusă nici ipoteza în care statul va cere banii înapoi, eventual, cu dobânzi și penalități.
Dacă ne uităm și la certificatele de stare de urgență, pe care și PFA-urile le pot obține, dacă vor să le folosească în relațiile comerciale, de pildă, solicitanții depun declarația pe propria răspundere susținând că fie au activitatea întreruptă, fie restrânsă (mai multe despre aceste certificate, cum pot fi folosite, cine le poate solicita ș.a.m.d., în acest material).
Așadar, doar indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut (aproximativ 4.072 de lei - valoarea brută) poate fi obținută de PFA-uri numai în cazul întreruperii totale a activității. Ce înseamnă însă această întrerupere?
Așa cum indică expertul contabil Luiza Daneliuc, de pildă, susținere pe care o vedem însă la mai mulți contabili, nu e vorba de suspendarea PFA-ului la Registrul Comerțului. În principal, pentru că ordonanța nu prevede această condiție, nu face trimitere la mecanismul suspendării și nu insinuează că ar fi necesară această mișcare. Practic, e vorba de o întreupere de fapt a activității, pe care la acest moment solicitantul nu o poate însă estima ca întindere: nu știe cât va dura această situație, de principiu, dar tot ce știe este că, în această perioadă, el nu obține venituri din acea activitate (dar nu este exclus să obțină din altă sursă, întrucât ordonanța nu prevede nicio restrângere). Suspendarea unui PFA este o chestiune ce presupune o întrerupere plănuită a activității și demersuri ce trebuie făcute atât la Registrul Comerțului, cât și la Fisc, ulterior.
Indemnizația din OUG nr. 30/2020 poate fi cerută deja, de la 1 aprilie, de la agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială. Depunerea documentelor, pentru perioada de întrerupere a activității din 16-31 martie 2020, se face doar până pe 10 aprilie. Mai multe despre documentele necesare și când se vor acorda banii, aici.