În esență, pentru a obține suspendarea obligațiilor pe care firmele le au în temeiul programelor naționale, acestea trebuie să facă următorii pași, conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei:
1) Să trimită un e-mail către Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanțare. Prin acel e-mail, firmele trebuie să solicite suspendarea clauzelor contractuale în privința acordurilor încheiate în contextul programelor naționale.
Atenție! Ministerul Economiei menționează expres că nu este necesar să se aștepte primirea unui răspuns.
2) De asemenea, trebuie solicitat, pe site-ul prevenire.gov.ro, unul din certificatele de situație de urgență. E vorba, mai exact, fie de Certificatul de Situație de Urgență -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben). Ambele sunt emise de către Ministerul Economiei.
Acest certificat va fi folosit, ulterior, pentru a fi prezentat reprezentanților AIMMAIPE, când aceștia vor efectua vizite de monitorizare.
Principalele programe de finanțare cu privire la care se poate obține suspendarea obligațiilor contractuale sunt:
- programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation - România”, edițiile 2017 și 2018;
- programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţa, edițiile 2017 și 2018;
- programul naţional multianual de microindustrializare, edițiile 2017 și 2018.
O obligație care ar putea fi relevantă, în contextul unor astfel de programe, este cea de a menține un anumit număr de locuri de muncă. Este clar că angajatorii ar putea fi puși, pe perioada stării de urgență, în situația în care nu ar mai fi în conformitate cu asemenea cerințe și, de aceea, suspendarea obligațiilor relevante le permite să beneficieze, în continuare, de programe.
De asemenea, mai este menționat în comunicatul Ministerul Economiei și faptul că se ia în calcul ca beneficiarii „Start-Up Nation” 2018 să beneficieze de o prelungire a termenului de decont, însă nimic nu este concretizat, la acest moment.
Și beneficiarii programelor naționale pot primi ajutor de șomaj tehnic
O altă clarificare din partea Ministerului Economiei este că, dacă au îndeplinit condițiile pentru acordarea ajutorului privind plata indemnizațiilor de șomaj tehnic, angajatorii vor putea primi acel ajutor, chiar dacă ei sunt și beneficiari ai programelor naționale.
În comunicatul privind întrebările și răspunsurile este reamintită și procedura ce trebuie urmată pentru a putea fi obținut ajutor privind șomajul tehnic, aspect abordat și aici.
De asemenea, Ministerul Economiei mai precizează că orice act adițional se va încheia după finalizarea stării de urgență.