Plata impozitelor și contribuțiilor datorate de persoanele fizice pentru veniturile obținute (venituri nesalariale, independente, fiscalizate prin declarația unică) este posibilă și prin intermediul platformei ghiseul.ro, dar utilizatorii acesteia s-au plâns adesea că sumele de plată ce reies din declarația unică nu apar decât extrem de târziu în platformă. Pe această temă, cei de la cursdeguvernare.ro prezentau în vara anului trecut această problemă majoră a platformei ghiseul.ro pentru plătitorii pe declarația unică.
Finanțele au completat recent lista creanțelor ce pot fi plătite cu cardul prin ghiseul.ro (Sistemul Național Electronic de Plăți), prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 1816/2020, apărut joi în Monitorul Oficial, cu "sumele reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire". Modificarea ar trebui astfel să facă posibilă afișarea în platformă mai prompt a debitelor ce trebuie plătite Fiscului în contul declarației unice.
Contul pe ghiseul.ro se obține de acasă, nu e nevoie nici să ne deplasăm la vreo autoritate pentru a confirma crearea acelui cont (cum se întâmplă, de pildă, cu Spațiul Privat Virtual). Cu buletinul în față și un card bancar de pe care trebuie să dăm datele, contul se poate crea foarte ușor. Foarte multe dintre plățile care se pot face prin ghiseul.ro nu au nevoie nici măcar de autentificarea prin cont însă. Mai multe despre această platformă de plăți a statului și ce alte creanțe pot fi plătite acolo, în acest material.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Avocatnet.ro îți vine în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.