Ce diferențe sunt între cele două programe de finanțare
Așa cum prevede Legea nr. 40/2020, document publicat vineri și care se aplică deja, programul Prima Casă este înlocuit de un program intitulat “O familie, o casă”. O primă schimbare adusă de noul program de finanțare, respectiv O familie, o casă, este introducerea unei limite superioare a veniturilor celor care vor să contracteze credite pentru construirea sau achiziția unei case.
Mai exact, aceștia trebuie să aibă un venit net lunar individual sau împreună cu soțul sau soția, după caz, de cel mult 4.500 de lei. În cazul familiilor cu unul sau mai mulți copii, aceste venituri pot fi de până la 7.000 de lei pe lună.
O altă diferență între cele două programe este reprezentată de subvențiile la dobândă de care pot beneficia cei interesați de înscrierea în noul program, în funcție de numărul de copii ai familiei. Astfel, dobânda creditului garantat de stat poate să fie mai mică cu până la un procent în cazul familiilor cu mai mulți copii.
Cum se aplică schimbările aduse de noul program de finanțare
Din mers. Mai exact, dosarele analizate în cadrul programului Prima Casă până acum, adică la data intrării în vigoare a legii care transformă vechiul program în O familie, o casă, vor fi soluționate conform regulilor vechi. Dosarele înregistrate după intrarea în vigoare a noului program se vor soluționa pe regulile noi.
Totuși, pentru că e nevoie și de norme de aplicare a noilor reguli privind creditele pentru locuințe (autoritățile sunt obligate să le emită până luna viitoare), este posibil să apară întârzieri la analizarea și soluționarea dosarelor cărora li se vor aplica regulile programului O familie, o casă.
Anumite persoane vor beneficia de dobânzi mai mici la împrumuturi
Concret, după cum aminteam mai sus, de dobânzi reduse la împrumuturile pentru locuințe obținute prin noul program de finanțare vor beneficia familiile cu copii. Astfel, familiile cu un singur copil vor beneficia de o reducere a ratei dobânzii creditului cu 0,5%, în timp ce familiile cu doi sau mai mulți copii vor beneficia de reducerea cu 1% a acesteia.
În plus, de o reducere mai mare a dobânzii, respectiv de 2%, beneficiază persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, adică, așa cum e definit acesta de legislația asistenței sociale, “persoane sau familii care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală, dizabilitate, sărăcie, dependență de droguri sau de alcool ori a altor situații care conduc la vulnerabilitate economică și socială”.
Comisioanele utilizate în cadrul programului O familie, o casa
Aceste comisioane sunt identice cu cele folosite în cadrul programului Prima Casă din acest an și sunt stabilite prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 102/2020. Mai exact, comisionul unic de analiză este de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
Pe de altă parte, comisionul de gestiune a garanțiilor acordate de FNGCIMM, în numele și contul statului român, în cadrul noului program este de 0,40% pe an calculat la soldul garanției statului.
Locuințele ce pot fi cumpărate prin noul program trebuie să aibă un preț de cel mult 70.000 de euro, în timp ce valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 de euro, iar avansul minim trebuie să fie de cel puțin 5% din prețul de achiziție sau cel de construire a locuinței.
De asemenea, cei interesați se vor putea înscrie în programul O familie, o casă doar dacă nu dețin sau nu dobândesc, pe durata desfășurării contractului de credit, mai mult de jumătate dintr-o altă locuință aflată la oraș. Excepție de la această regulă fac locuințele dobândite prin moștenire.
Comentarii articol (11)