Șomajul tehnic, reglementat la nivel primar prin Codul muncii, înseamnă suspendarea temporară a raportului de muncă. Angajatul este la dispoziția angajatorului însă: când începe munca și i se cere să se întoarcă, angajatul trebuie să o facă, dar e necesară reactivarea contractului înainte. Despre suportarea indemnizației de șomaj (obligatorie, potrivit Codului) de către stat, într-un procent maxim de 75% din câștigul salarial mediu brut aflăm însă din recenta OUG nr. 111/2021, cea care face posibile din nou decontările de către angajatori.
Salariații pot avea însă nevoie de concediu medical în perioada șomajului tehnic. Ce se întâmplă în această situație? Concediul medical este și el un caz de suspendare a contractului de muncă. Mai are dreptul angajatul care intră în concediu medical la indemnizația de șomaj tehnic? Salariatul nu ar putea primi simultan și indemnizație de șomaj tehnic, și indemnizație de concediu medical.
"Având în vedere că pe perioada suspendării contractului individual de muncă ca urmare a întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, angajatorii vor reține din indemnizația asimilată șomajului tehnic și vor vira către bugetul de stat, impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale de stat şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, angajații vor fi în continuare asigurați în sistemul public de sănătate și vor avea dreptul la concediu pentru incapacitate temporară de muncă plătit.
Totuși, considerăm că salariatul nu va putea beneficia în același timp atât de concediu pentru incapacitate temporară de muncă și de indemnizația asimilată șomajului tehnic, acestea având ca izvor două cauze de suspendare distincte ale contractului individual de muncă", au răspuns anul trecut pentru redacția noastră Stelian Mic și Ana-Maria Baciu, avocați în cadrul Mic, Ilie si Asociații SPARL (societate afiliată gruplui Darian DRS) și Oana Rada, consultant fiscal și partener Darian DRS Tax.
De pildă, salariații pot să ajungă în concediul medical fix din pricina COVID-19, dacă nu din alte cauze medicale care impun acest concediu. Pe perioada concediului medical, legislația dă dreptul la o indemnizație, bani pe care angajatorul îi decontează apoi de la stat - la concediile medicale de COVID-19, decontarea e totală chiar.
Specialiștii au subliniat, apropo de stagiile de cotizare pentru concedii, că ele nu sunt afectate pe perioada cât angajatul e în șomaj tehnic. Sunt afectate doar din perspectiva mărimii indemnizației, într-un cuantum ușor redus.
"Totuși, trebuie precizat faptul că cuantumul indemnizației aferent concediilor (e.g. concediu pentru creșterea copilului, concediu de maternitate, concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, concediu pentru incapacitate temporară de muncă etc.) va fi diminuat întrucât acesta se calculează prin raportare la veniturile obținute de către persoanele asigurate.
Or, în cazul în care un angajat beneficiază de indemnizația asimilată șomajului tehnic, veniturile acestuia vor fi reduse cu minimum 25%, în ipoteza în care salariul său nu depășește salariul mediu pe economie", ne-au explicat Stelian Mic, Ana-Maria Baciu și Oana Rada.
Cum interferează însă șomajul tehnic cu concediile de maternitate și cu cele pentru creșterea copilului? Dacă angajatorul trimite angajații toți în șomaj tehnic, nu se poate „atinge” însă de cei în care sunt în astfel de concedii, pentru că acordarea acestor tipuri de concedii este dreptul acelor angajați. Pe perioada concediilor de maternitate și pentru creșterea copilului, angajații au, de asemenea, raportul de muncă suspendat. Iar indemnizațiile plătite acestor angajați aferente concediilor sunt oricum bani plătiți de la stat (mai multe despre concediile și indemnizațiile la care au dreptul părinții, aici).
"Având în vedere că atât concediul maternal, cât și concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani reprezintă cazuri de suspendare a contractului individual de muncă, aceștia nu vor fi afectați de întreruperea sau reducerea temporară a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, contractele individuale de muncă ale acestora fiind deja suspendate.
Totodată, indemnizațiile aferente concediilor acestor salariați nu vor fi afectate întrucât acestea au ca baza de calcul perioada anterioară suspendării contractului individual de muncă", potrivit specialiștilor.
Comentarii articol (0)