Angajatorul are, practic, un contract de muncă suspendat (din cauza șomajului tehnic) și un act de voință unilateral al salariatului, care-i spune, prin cererea de demisie, că vrea să termine acel raport de muncă.
La demisie, Codul muncii prevede obligativitatea unei perioade de preaviz (atât cât prevede contractul de muncă invididual sau cel colectiv, dar nu mai mult de 20 de zile la funcțiile de execuție și cel mult 40 de zile la funcțiile de conducere.
În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, prevede însă Codul muncii.
"Șomajul tehnic reprezintă unul din cazurile de suspendare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității acestuia. Potrivit legii, în cazul în care salariatul se află în șomaj tehnic se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept.
Așadar, pe perioada în care salariatul se află în șomaj tehnic, inclusiv perioada de preaviz va fi suspendată, aceasta urmând a fi efectuată după încetarea suspendării și reluarea activității în cadrul angajatorului.
Având în vedere faptul că pentru moment nu se poate estima cât timp va dura situația epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2 Coronavirus, perioada de suspendare a contractului individual de muncă este incertă, aceasta putându-se prelungi", subliniază, pentru redacția noastră, Stelian Mic și Ana-Maria Baciu, avocați în cadrul Mic, Ilie si Asociații SPARL (societate afiliată gruplui Darian DRS) și Oana Rada, consultant fiscal și partener Darian DRS Tax.
Perioada aceasta de preaviz este în favoarea angajatorului reglementată, așa cum preavizul la concediere este în favoarea angajatului. Angajatorul poate, așadar, să renunțe la preaviz, dacă vrea. Și ar trebui să o facă, subliniază specialiștii sau măcar să se producă o terminare a raportului de muncă prin acordul părților, nu prin demisie, astfel încât să nu mai existe ideea de preaviz.
"În ipoteza în care salariatul decide să înceteze relațiile de muncă în timpul șomajului tehnic, angajatorul este obligat să îi înregistreze demisia, însă termenul de preaviz va curge după încetarea perioadei de suspendare a contractului individual de muncă", mai punctează aceștia. Mai exact, angajatorul nu trebuie să facă abstracție de solicitarea angajatului care vrea să plece.
Notă: Când cere ajutorul pentru idemnizația de șomaj tehnic de la stat, angajatorul trebuie să aibă grijă să ceară bani pentru zilele cât angajatul respectiv chiar a fost în șomaj tehnic, adică până la intervenirea cauzei de încetare a raportului de muncă. În această perioadă, firmele pot cere banii de la stat pentru perioada 16-31 martie, însă banii pentru aprilie pentru șomaj tehnic se vor cere abia în mai.
În fine, o chestiune mai merită menționată aici: salariatul în șomaj tehnic care are posibilitatea asta poate să se angajeze simultan în altă parte (să zicem, unde muncește de acasă), doar că va rămâne fără indemnizația de șomaj de pe primul contract.
"În ideea în care angajatul decide să înceteze un contract de muncă pentru a se angaja la un alt angajator, legea nu interzice încheierea de către salariat a mai multor contracte individuale de muncă, însă, potrivit O.U.G. nr. 30/ 2020, acesta nu va mai beneficia de indemnizația asimilată șomajului tehnic aferentă primului contract individual de muncă. Mai mult, după încetarea perioadei de suspendare a contractului inițial de muncă, acesta va trebui să-și efectueze perioada de preaviz, așa cum aceasta a fost agreată contractual", ne-au spus Stelian Mic, Ana-Maria Baciu și Oana Rada.
Iar potrivit OUG 30/2020, salariații suspendați cu normă parțială nu pot primi indemnizația de șomaj tehnic subvenționată de stat dacă au și un contract cu normă întreagă ce rămâne activ.