avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie sub somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie sub somaj tehnic

Buna ziua

As dori o informatie privind demisia sub somajul tehnic. Firma la care lucrez eu este in somaj tehnic. In conditiile in care, eu ca angajat fiind sub somaj tehnic si doriind sa imi prezint demisia, aceasta demisie trebuie sa fie cu preaviz de 15 zile sau poate sa fie o demisie directa fara preaviz? Demisia se poate aplica in situatia in care frima este in jomaj tehnic?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 14:06, 16 Februarie 2010
SECTIUNEA a 8-a- CODUL MUNCII
Demisia


Art. 79. - (1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba .

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere .

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele .

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca .

In Concluzie DEMISIA E UN ACT UNILATERAL DE VOINTA!
Dvs aveti tot dreptul sa va depuneti demisia.
Daca acum sunteti in somaj tehnic, angajatorul va fi obligat sa va intocmeasca o decizie de incetare a somajului tehnic.
De asemenea, poate fi de acord cu demisia fara a mai avea pretentii la preaviz, urmand ca raporturile de munca sa inceteze in baza art. 79(7) din COdul muncii.

Dvs puteti sa faceti cererea de incetare si cu acordul partilor, ceea ce nu implica o perioada de preaviz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie 2010 anicoleta anicoleta Buna ziua, Daca o persona este in concediu medical si doreste sa-si depuna demisia cu incetarea imediata a contractului de munca ce articol trebuie sa invoce ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz argox argox buna ziua, sunt angajat cu cmi pe durata determinata si am anuntat sapt.trecuta ca vreau sa-mi dau demisia. Mi-au spus ca sunt obligat sa raman inca 15 zile, ... (vezi toată discuția)
Codul muncii masli masli demisia trebuie obligatoriu semnata de conducere?care sunt articolele de lege privind demisia? (vezi toată discuția)