avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie fara preaviz

buna ziua,
sunt angajat cu cmi pe durata determinata si am anuntat sapt.trecuta ca vreau sa-mi dau demisia. Mi-au spus ca sunt obligat sa raman inca 15 zile, dar dupa o ora mi s-a spus sa ma ridic si sa plec, ca vom discuta sapt. urmat. Urmeaza sa ma mut intr-o alta localitate si daca fac o demisie cu lichidare la zi sunt obligati sa-mi dea banii si pe luna in curs, pe loc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:08, 10 Octombrie 2010
1. Va redau din Codul muncii totul despre demisie:
Art. 79 - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

2. Deci demisia nu se anunta in prealabil. Se face notificarea legala se efectueaza preavizul, inscris si in CIM, iar angajatorul trebuie sa se conformeze si sa intocmeasca actele de incetare a CIM.

3. Cel mai bine ar fi sa solicitati incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii la o data la care picati de comun acord. E mai rapid decat demisia.

4. La data incetarii CIM trebuie sa va dea toate drepturile banesti ce vi se cuvin pentru munca depusa (inclusiv c/val zilelor de CO cuvenite si neefectuate pana la data incetarii CIM). Unii angajatori platesc aceste drepturi la prima chenzina, odata cu plata celorlalti salariati.
Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 79 din Codul muncii. Prin excepţie, este posibila incetarea c.i.m. rin demisie fara preaviz . Acest lucru este posibil in conditiile prevazute de alin.7 si 8 ale art.79 C.mun, si anume:
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia fara preaviz amelieandrea amelieandrea Este posibil sa imi dau demisia la zi in circumstantele in care angajatorul nu ofera salariul la data prevazuta in contract?? (vezi toată discuția)
Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)
Incetarea raporturilor de munca colina colina sant in situatia in care nu mai pot respecta termenul de preaviz pentru demisie si nu cred ca o sa-mi aprobe incetarea raporturilor cu acordul partilor. Cum ... (vezi toată discuția)