Buna ziua,
Daca o persona este in concediu medical si doreste sa-si depuna demisia cu incetarea imediata a contractului de munca ce articol trebuie sa invoce in demisie?Este posibil sa-si depuna demisia daca se afla in concediu medical?Daca isi depune demisia cu incetarea imediata a contractului de munca fara a beneficia de preaviz isi pierde si drepturile banesti ?
Daca exista sau aveti un model de demisie de acest gen va rog sa ma ajutati.
Demisia se poate depune la expirarea concediului medical. este un act unilateral de vointa art 79alin1 ... si poate fi aprobata de catre angajator fara a sta in preaviz (art 55 lit b - acordul partilor).
Indiferent de modul in care inceteaza cim trebuiesc platite la zi toate drepturile salariale pt orele efectiv lucrate, zilele de concediu medical si concediu de odihna neefectuat in principal ... si desigur contributiile la stat la data platii chenzinei a 2-a .
nu exista un formular tip ... face o cerere ca nu mai doreste sa lucreze la firma, pe care nu este obligata sa o motiveze
demisia o puteti depune in prima zi lucratoare dupa expirarea concediului medical. un model de demisie nu exista. depunindu-va demisia nu beneficiati de acordarea ajutorului de somaj.
Dupa incetarea concediului medical, puteti solicita angajatorului incetarea CIM cu acordul partilor art.55 b din Codul Muncii.Daca nu accepta aceasta solicitare a dvs. puteti inainta demisia art.79 din CM dar trebuie sa efectuati preavizul de 15 zile calendaristice.
Încetarea contractului individual de munca
ART. 55 Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Demisia
ART. 79 (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de munca sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de munca aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupa funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de munca încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu isi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de munca.