avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ?

Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna .
intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va prelungi perioada de preaviz.
Tin sa mentionez ca am obtinut o Demisie cu acordul ambelor parti art. 55 lit. b la care am trecut o data de 15 zile calendaristice , iar cu acceste 8 zile de CO , practic eu i-mi inchei activitatea la firma respectiva. Este corect din punct de vedere legal cum am procedat ? Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 21 Decembrie 2010
Eu stiu ca in preaviz si daca se intampla sa te imbolnavesti si sa fii in concediu medical ti se prelungeste perioada de preaviz dupa incetarea c.m. si cred ca este acelasi lucru si cu concediul de odihna, dar traim in Romania si orice este posibil....
in situatia dvs termenul de preaviz nu are legatura cu efectuarea zilelor de CO. Nu opereaza susendarea. CO este un efect firesc al muncii depuse pana la data la care ati cerut incetarea CIM.
Demisia
Art. 79. -
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. (6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă
Referitor la intrebarea dumneavoastra, va precizez faptul ca nu puteti vorbi de ,,preaviz" in cazul in care contractul dumneavoastra de munca va inceta in temeiul art.55 lit.b (,,cu acordul partilor").

De asemenea, in cazul in care v-ati fi dat demisia, contractul de munca inceta in baza art.55 lit.c (,,ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti").

Faptul ca vi s-a acordat concediu de odihna este perfect legal intrucat dvs nu va aflati in perioada de preaviz.
Contractul dvs de munca va inceta la data stabilita de comun acord cu angajatorul.
Acesta are obligatia de a va inmana un exemplar al deciziei de incetare a contractului de munca.
Art. 55 b din Codul Muncii spune :
"ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea" - data convenita poate fi data terminarii preavizului.
Concediul de odihna se poate suprapune perioadei de preaviz.
Daca "pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele" (art.79 (5) din Codul muncii) inseamna ca se poate lua concediu de odihna (proportional cu perioada lucrata), mai ales ca e in avantajul angajatorului (sa va plateasca pe perioada preavizului si sa va dea si compensare pentru CO neefectuat la data lichidarii).
Colegii mei au dreptate.
Atentie, Nickyta: una e ce credem noi si alta e ce spune legea!
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Termenul de preaviz in caz de demisie si folosirea zilelor de co Nicocam Nicocam Buna ziua, in cazul in care in contract se specifica 15 zile calendaristice de preaviz in cazul demisiei, se pot folosi zilele de CO proportional cu zilele ... (vezi toată discuția)
Preaviz adinutza.2008 adinutza.2008 Daca inceteaza raporturile de munca in temeiul art.55, lit.b codul muncii, pot ca in perioada de preaviz(15 zile) sa imi iau concediu de odihna sau un concediu ... (vezi toată discuția)
Demisie 2010 anicoleta anicoleta Buna ziua, Daca o persona este in concediu medical si doreste sa-si depuna demisia cu incetarea imediata a contractului de munca ce articol trebuie sa invoce ... (vezi toată discuția)