Buna ziua, in cazul in care in contract se specifica 15 zile calendaristice de preaviz in cazul demisiei, se pot folosi zilele de CO proportional cu zilele lucrate pana acum?
eventual si cele ramase pana la sfarsitul anului dar cu posibilitatea de a le plati?
daca angajatorul e de acord se poate reduce perioada de preaviz sub 15 zile pt cei cu functie de executie? si in caz contrar, daca nu ar fi de acord ce se poate intampla daca nu te mai prezinti la munca?
multumesc mult de raspunsuri.:)
1) folosirea zilelor de CO in perioada de preaviz este posibila daca:
- angajatorul este de acord cu acest lucru
- daca la planificarea efectuarii concediului de odihna erati programat in aceasta perioada
2) art. 79 alin. 7/codul muncii: "Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv".
- art. 79 alin. 8/codul muncii Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
3) Daca salariatul nu se prezinta sa efectueze zilele de preaviz, angajatorul ii poate inceta contractul pt lipsa de la serviciu.
1. La incetarea contractului de munca prin acordul partilor nu se acorda preaviz. Data incetarii c.i.m prin acordul partilor este data convenita de ele ( art 55 lit b din codul muncii ).
2. Demisia este diferita de incetarea c.i.m. prin acordul partilor. Data incetarii c.i.m. prin demisie este data expirarii termenului de preaviz sau data la care se renunta total sau partila la preaviz ( art 79 alin 1 ).
Daca v-ati dat demisia , atunci pe perioada preavizului va puteti lua CO care nu suspenda perioada de preaviz. Concediul de odihna se poate suprapune perioadei de preaviz. . Nu opereaza susendarea. CO este un efect firesc al muncii depuse pana la data la care ati cerut incetarea CIM. Daca nu ati efectuat toate zilele de CO ( 2008 - 2009 perioada lucrata ) acestea vi se vor plati la incetarea activitatii .
3. In cazul neprezentarii la munca in perioada legala de preaviz angajatorul poate incepe cercetarea disciplinara pentru absente nemotivate.
Este posibil??!??!
georgika
Vreau sa plec de la firma unde lucrez...intre timp eu am depus CV pt un alt job, vreau sa stiu in momentul in care o sa fiu chemata la celalalt job (God help ... (vezi toată discuția)
Demisie
auramitrea
buna ziua,
cu ce art treb sa ti dai demisia daca in perioada preavizului vreau sa mi iau concediu de odihna?pt ca pe acest an nu mi am luat concediu.ca ... (vezi toată discuția)