OUG nr. 29/2020 este cea care a introdus pentru IMM-uri posibilitatea de a cere amânarea plății chiriilor dacă și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență - total sau parțial, conform ordonanței. Doar că pentru a beneficia de asta și pentru a putea folosi prevederea din ordonanță contra celui care le-a închiriat, firmele au nevoie de un certificat de situație de urgență, eliberat de autorități.
Util: Ce sunt IMM-urile și cum știi dacă te încadrezi la categoria asta
Platforma (prevenire.gov.ro) de pe care se poate cere acest certificat a devenit abia de câteva zile operațională (pașii obținerii unui certificat sunt detaliați aici). Așa cum spuneam la momentul când au fost reglementate aceste certificate, ele sunt de două tipuri - albastre și galbene - putând fi cerute în funcție de situația concretă a firmei:
a) tip 1 (albastru) – eliberat pentru solicitanții care-l cer având activitatea întreruptă total sau parțial ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;
b) tip 2 (galben) - eliberat pentru solicitanții care-l cer având din cauza înregistrării unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
Pentru amânarea plății chiriilor, firmele ar avea nevoie de certificatul albastru, pentru că amânarea se cere tocmai din cauza întreuperii activității.
Atenție! Fiecare firmă poate să obțină maximum un certificat, după caz.
Odată obținut acest certificat, firma are elementul practic pe care să-l folosească în discuția cu cel care i-a închiriat spațiul. Foarte important este că firma-chiriaș trebuie să notifice locatorul despre solicitarea amânării - o notificare făcută cu trimitere la OUG 29, în care să-i atașeze și o copie a certificatului primit pentru ca locatorul să vadă că există un temei pentru amânarea plăților.
În fine, două chestiuni importante trebuie menționate aici:
- chiar dacă obțin amânarea plății chiriilor și a utilităților, IMM-uri tot vor datora dobânzi pentru întârziere la contractele cu firme private (adică locatorul este un privat);
- din cauză că amânarea nu se aplică decât pe parcursul stării de urgență, firmele tot vor întâmpina dificultăți la plată pentru că activitatea nu se va relua ca și cum nu s-ar fi întrerupt niciodată, iar locatorul va pretinde toate plățile din urmă, pe lângă cele la zi; așa cum puncta redacția noastră cu ocazia unui articol recent, mecanismul în sine nu este extrem de util sau nu pe atât de util pe cât s-a pretins inițial; utilitatea sa ar fi fost sporită dacă s-ar fi prevăzut o amânare pe măcar încă 30 de zile de la momentul încetării stării de urgență, pentru a permite o redresare ușoară a firmei.