"Marți, 28 aprilie, ora 9:00, IMM INVEST este live și toți cei care doresc să beneficieze de linii de credit pentru investiții/capital de lucru garantate de stat cu până la 90% și cu dobândă subvenționată 100% pot să se înscrie în program.
Acest program nu funcționează după principul «primul venit, primul servit»", scrie ministrul pe pagina sa de Facebook. De același ne asigura și Fondul, săptămâna trecută: înscrierile nu se fac după principiul primului venit.
De fapt, înscrierea pe site-ul FNGCIMM nu garantează acordarea creditului, ci doar verificarea eligibilității celor care au aplicat pentru program. Decizia propriu-zisă de acordare a creditului este luată de bancă, aceasta fiind cea care va decide acordarea creditului.
Ce este IMM Invest, cui se adresează și ce beneficii oferă
Programul IMM Invest are, în esență, un scop destul de simplu și clar: de a facilita accesul IMM-urilor la credite pentru investiții și pentru capital de lucru.
Când vorbim de IMM-uri, legea oferă o definiție care se referă la acele afaceri (societățile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, dar și ONG-urile care desfășoară activități economice) care au un număr mediu anual de salariați mai mic de 250 și care au o cifră de afaceri anuală netă de maximum 50 de milioane de euro (echivalent în lei) sau care dețin active totale de maximum 43 de milioane de euro (echivalent în lei), conform ultimei situații financiare. Mai multe detalii pot fi găsite aici.
Principala modalitate prin IMM Invest va ajuta astfel de întreprinderi e prin garantarea, de către stat, a creditelor obținute de către IMM-uri de la bănci. În mod normal, garantarea creditului s-ar fi făcut într-un procent de până la 90%. Însă, de la momentul acordării facilităților (care va avea loc, în curând, odată cu deschiderea perioadei de înscrieri pentru program, în 17 aprilie), până la sfârșitul anului 2020, dobânda va fi subvenționată integral de către stat (cu posibilitate de prelungire a acestei scheme de ajutor de stat, în funcție de evoluția economică).
Un alt beneficiu oferit prin programul IMM Invest, însă tot până la sfârșitul anului 2020, este acoperirea integrală a comisionului de risc, de către stat. Comisionul de risc ar fi trebuit suportat de către IMM-ul beneficiar, în mod normal.
Așadar, discutăm de două tipuri de beneficii:
- garantarea creditului, de către stat, care va crește șansele ca băncile să aprobe solicitările de creditare venite din partea IMM-urilor participante în program;
- subvenționarea propriu-zisă a dobânzilor și a comisionului de risc (până la sfârșit de 2020).
Care sunt tipurile de credite și limitele garantate
Creditele care pot fi garantate de către stat trebuie să se încadreze în anumite limite, conform Ordonanței de urgență nr. 110/2017. Un beneficiar nu poate depăși o valoare maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat de 10.000.000 lei.
După aceea, în funcție de tipul de credit, mai există un plafon de:
- 5 milioane de lei, pentru finanțarea capitalului de lucru și
- 10 milioane de lei, pentru creditele de investiții.
Dacă vorbim de microîntreprinderi sau întrerprinderi mici, plafonul este și mai coborât:
- 500.000 de lei pentru microîntreprinderi,
- respectiv 1 milion de lei pentru întreprinderile mici.
Însă acestea sunt plafoane maxime (inițial, care limitează valoarea cumulată ce poate fi obținută, după care apar limite ce țin de tipul creditului), care țin de natura creditului și/sau a solicitantului. Există, de asemenea, și o altă serie de limite, care ar putea restrânge și mai tare cuantumul creditului garantat. E vorba, mai exact, de cea mai mare valoare dintre:
- dublul sumei reprezentând cheltuielile salariale, inclusiv contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor, înregistrate la nivelul anului 2019. În cazul întreprinderilor înființate după 1 ianuarie 2019, cuantumul maxim al împrumutului nu poate depăși suma estimată pentru primii 2 ani de activitate sau
- 25% din cifra de afaceri netă a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma anuală de venit în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente, după caz, conform Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice depuse la organele fiscale competente pentru anul 2019 sau
- o valoare care să rezulte din nevoile de lichidități ale solicitantului; acestea pot include atât costuri cu capital de lucru, cât și costurile cu investiții, cu condiția prezentării unor documente justificative de către solicitant, situație în care cuantumul împrumutului nu poate depăși nevoile de lichidități de la momentul acordării pentru următoarele 18 luni.
Această ultimă serie de condiții se aplică indiferent de tipul de credit solicitat sau de tipul IMM-ului.
Ce condiții trebuie să îndeplinească IMM-urile pentru a avea acces la program
Criteriile de eligibilitate pentru ca un IMM să beneficieze de facilitățile menționate mai sunt sunt conținute în Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017, ce a fost modificată recent prin Ordonanța de urgență nr. 42/2020.
În esență, e vorba, în primul rând, de o serie de condiții ce țin de performanța economică a beneficiarului și de istoricul creditelor acordate solicitantului. Mai exact:
- în cazul unei societăți cu răspundere limitată și a societăților pe acțiuni, IMM-ul să nu fi pierdut mai mult de jumătate din capitalul social în ultimii doi ani și mai mult de un sfert din acest capital în ultimele 12 luni, așa cum reiese din ultimele două situații financiare anuale ale societății (fac excepție start-up-urile care nu au nicio situație financiară anuală depusă);
- în cazul unei societăți în care cel puțin o parte dintre asociați sunt ținuți nelimitat pentru datoriile întreprinderii, IMM-ul să nu fi pierdut mai mult de jumătate din capitalul propriu în ultimii doi ani și mai mult de un sfert din acest capital în cursul ultimelor 12 luni, așa cum reiese din ultimele două situații financiare anuale ale societății, respectiv societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate în comandită pe acțiuni (fac excepție start-up-urile care nu au nicio situație financiară anuală depusă);
- solicitantul să nu figureze cu credite restante, inclusiv pentru finanțările tip leasing, în ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019 sau, dacă înregistrează restanțe, acestea să fie încadrate în categoriile A, B, C, în baza de date a Centralei Riscului de Credit.
După aceea, solicitantul trebuie să nu se fi aflat în una din următoarele situații:
- procedură de insolvență;
- procedură de executare silită declanșată de organele fiscale și/sau alți creditori;
- închidere operațională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau concordat;
- de asemenea, IMM-ul solicitant trebuie să nu îndeplinească criteriile din legislația națională pentru a fi supus unei proceduri de insolvență la cererea creditorilor, conform declarației pe propria răspundere, completată și semnată de beneficiarul finanțării.
O altă serie de condiții ce trebuie îndeplinită de solicitant ține de relația cu Fiscul și cu banca creditoare. Așadar, solicitantul trebuie:
- să nu se afle în litigiu cu Ministerul Finanțelor Publice și/sau instituția de credit parteneră și
- să nu înregistreze obligații fiscale restante și alte creanțe bugetare administrate de organul fiscal central (în cazul în care înregistrează astfel de obligații restante, beneficiarul se obligă să le achite din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordată în cadrul programului).
În final, IMM-urile care vor să beneficieze de ajutorul de stat trebuie:
- să nu se afle în interdicție de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019 și să nu figureze cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019 în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți;
- să prezinte băncii garanții colaterale care, în cazul creditelor de investiții, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării (pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru pot fi incluse în structura de garanții aferente creditului ipoteca legală mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiar la instituția de credit, împreună cu garanția de stat);
- să fie eligibile conform reglementărilor interne ale băncii creditoare;
- cu caracter de noutate, să depună un document scris prin care se angajează să nu concedieze salariații cu contracte de muncă existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, până la 31 decembrie 2020.
O altă condiție, dar care apare doar în Normele de punere în aplicare a programului, se referă la faptul că IMM-ul va trebui să își asigure bunurile cu care a garantat, precum și activele finanțate din credit.
Am explicat care va fi procedura ce trebuie urmată de IMM-urile interesate, aici, referindu-mă la pași și documentația ce trebuie asigurată de solicitant, în vedere accesării programului.