Înscrierile pentru programul IMM Invest vor începe peste câteva zile. Mai exact, în 17 aprilie. IMM-urile interesate ar putea obține mai ușor credite bancare, fiindcă acestea sunt garantate de stat și, mai mult, până la sfârșitul anului 2020, dobânda la credite și comisionul de risc vor fi acoperite integral, tot de stat.
Însă este important de menționat, în acest context, că nu toate IMM-urile sunt eligibile pentru a beneficia de schema de ajutor de stat ce este facilitată prin program. Mai exact, conform Ordonanței de urgență nr. 110/2017, există o serie de condiții negative, în sensul că solicitantul nu trebuie să se afle în una din situațiile despre care voi vorbi mai jos.
Performanța economică a IMM-ului și istoricul creditelor
Primul lucru la care va trebui să se uite un IMM, înainte să aplice pentru facilitățile oferite prin programul IMM Invest, este performanța economică din ultimii ani. Mai exact, dacă vorbim de societăți cu răspundere limitată sau societăți pe acțiuni, IMM-ul să nu fi pierdut:
- mai mult de jumătate din capitalul social în ultimii doi ani și
- mai mult de un sfert din acest capital în ultimele 12 luni.
Aceste pierderi vor fi identificate pe baza ultimelor două situații financiare anuale ale societății (start-up-urile care nu au nicio situație financiară anuală depusă sunt exceptate).
După aceea, dacă e vorba de o societate în care cel puțin o parte dintre asociați sunt ținuți nelimitat pentru datoriile întreprinderii, IMM-ul să nu fi pierdut:
- mai mult de jumătate din capitalul propriu în ultimii doi ani și
- mai mult de un sfert din acest capital în cursul ultimelor 12 luni.
La fel ca mai sus, se vor folosi ultimele două situații financiare anuale ale societății, respectiv societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate în comandită pe acțiuni (și, din nou, sunt exceptate start-up-urile care nu au nicio situație financiară anuală depusă).
O altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească IMM-ul ține de istoricul creditării acestuia. Mai exact, solicitantul trebuie să nu aibă credite restante (inclusiv de tip leasing) în ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019. În același timp, dacă tot înregistrează restanțe, este important ca acestea să fie încadrate în categoriile A, B, C, în baza de date a Centralei Riscului de Credit.
IMM-ul trebuie să nu se afle în insolvență sau să îndeplinească criteriile pentru a intra în procedura insolvenței
Un alt set de condiții se referă la faptul că IMM-ul nu trebuie să se afle în anumite proceduri.
Prima din ele se referă la procedura insolvenței și nu vizează exclusiv intrarea propriu-zisă în această procedură, ci e vorba și de cerința de a nu îndeplini criteriile pentru a intra într-o astfel de procedură.
Alte proceduri în care solicitantul nu trebuie să se afle sunt:
- procedură de executare silită declanșată de organele fiscale și/sau alți creditori;
- închidere operațională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau concordat.
IMM-urile în litigiu cu Fiscul nu sunt eligibile
Privitor la relația cu Ministerul Finanțelor, IMM-urile trebuie să nu se afle în litigiu cu acesta. În plus, nu trebuie să existe conflicte de natură juridică nici cu banca creditoare.
Tot în legătură cu Fiscul, IMM-ul trebuie să nu înregistreze obligații fiscale restante și alte creanțe bugetare administrate de organul fiscal central.
Dacă, totuși, înregistrează astfel de obligații restante, solicitantul trebuie să își asume obligația să le achite din creditul/linia de credit pentru capitalul de lucru acordată în cadrul programului.
Alte condiții
Pe lângă ce am menționat mai sus, mai există două condiții ce trebuie îndeplinite de IMM-ul solicitant, pentru a fi eligibil pentru program.
În primul rând, IMM-ul trebuie să nu se afle în interdicție de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019. De asemenea, trebuie să nu figureze cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni anterioare datei de 31 decembrie 2019 în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți.
În al doilea rând, discutăm de o obligație nou-introdusă prin Ordonanța de urgență nr. 42/2020. Solicitantul trebuie să nu își disponibilizeze salariații până la finalul anului 2020 și, mai ales, să nu îi fi disponibilizat de la momentul intrării în vigoare a actului normativ menționat mai sus, adică de la 4 aprilie 2020.
Programul IMM Invest le permite IMM-urilor interesate să acceseze mai ușor anumite credite bancare, din cauză că acestea sunt garantate de stat. În plus, până la sfârșitul lui 2020, statul va acoperi, integral, și dobânzile aferente creditului, precum și comisionul de risc, pentru IMM-urile participante în program. Mai multe detalii despre pașii ce trebuie urmați pentru a aplica în program pot fi găsite aici.