Potrivit comunicatului publicat recent de ASF, anul acesta nu au fost identificate variații mari de preț pe piața de asigurări din România față de cele de stabilite acum șase luni, evoluțiile fiind unele normale pentru o piața liberă.
Spre exemplu, prima de referință pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile, de persoanele fizice cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cm3, este de 709 lei, față de 685 de lei cât se stabilise în raportul realizat în octombrie, anul trecut.
Există însă și o creștere ceva mai mare, înregistrată în rândul mașinilor deținute de persoane fizice. Este voba despre cele cu capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cm3. De exemplu, tariful de referință pentru o persoană cu vârsta între 31 și 40 de ani, care are o astfel de mașină, este de 1.950 de lei, față de 1.850 de lei cât se stabilise în raportul din octombrie, anul trecut.
În continuare, similar cu ceea ce se întâmpla în 2019, mai mult de jumătate dintre polițele RCA pentru persoane fizice sunt încadrate în clasa de bonus maxim (B8). Asta înseamnă că cei încadrați în această categorie de bonus-malus beneficiază de o reducere cu 50 % a prețului plătit pentru o astfel de poliță de asigurare.
Nici pentru persoanele juridice tarifele de referință RCA nu s-au modificat foarte mult. De exemplu, pentru firmele care dețin mașini cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cm3, tariful de referință RCA este de 1.079 de lei, față de 1.056 cât fusese stabilit în octombrie 2019. De asemenea, tariful de referință RCA pentru autovehiculele cu o masă mai mare de 16 tone deținute de firme este aproape la fel ca cel de acum sașe luni. Dacă în octombrie 2019 valoarea acestuia era stabilită la 7.908 lei, anul acesta ajune la 7.978 de lei.
Și de această dată, după cum se arată în comunicatul ASF, tarifele au fost calculate de o firmă independentă care a ținut cont de mai multe aspecte în determinarea tarifelor de referință. Mai exact, este vorba despre:
- categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.);
- tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică);
- vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice;
- caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).
Important! După cum le spune și numele, tarifele de referință sunt doar niște indicatori, atât pentru asiguratorii care fac polițe RCA, cât și pentru cei asigurați. Prin urmare, firmele de asigurări își vor face propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință.
Comentarii articol (0)