Ca regulă, pe perioada stării de urgență (care va mai dura până în 14 mai), operatorii economici din centre comerciale, care au activități de comerț cu amănuntul, sunt obligați să-și suspende activitatea.
Excepțional, însă, există anumiți comercianți ce își pot desfășura activitatea, în continuare - e vorba de cei ce vând produse alimentare, veterinare, farmaceutice, electronice sau electrocasnice (dacă asigură livrarea la domiciliul/sediul cumpărătorului), de optică medicală, precum și de cei ce oferă servicii de curățenie.
Astfel de comercianți pot, legal, să-și cheme salariații la muncă și în zilele de Paște, care sunt libere conform legii. Mai exact, conform Codului muncii, e vorba de zilele de 17 (Vinerea Mare), 19 și 20 aprilie (prima și a doua zi de Paște).
Acest lucru a fost confirmat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), printr-o decizie din 2015 (22/2015), prin care a reținut că angajații comercianților cu amănuntul din centrele comerciale pot să fie chemați la muncă, legal, și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală.
Discutăm, conform Curții, de magazinele în care se vând produse nealimentare, în cantități mici. Raportându-ne la lista activităților permise de mai sus, ar putea fi vorba de produse veterinare, farmaceutice sau de optică medicală, de exemplu.
Rațiunea concluziei ICCJ este că astfel de magazine se încadrează la categoria celor cu privire la care activitatea nu poate fi oprită, din cauza specificului acesteia. Codul muncii le permite angajatorilor să-și cheme salariații la muncă, dacă e vorba de asemenea activități, dar trebuie, totuși, îndeplinite anumite condiții.
Cum trebuie compensați salariații ce lucrează de sărbători
Angajaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile celor care urmează perioadei de sărbători în care angajatorul i-a chemat la muncă.
În cazul în care acest lucru nu este posibil, din motive justificate, salariatului trebuie să îi fie asigurat (pentru zilele de sărbătoare legală în care a lucrat) un spor la salariu de cel puțin 100% din salariul de bază - corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Dacă angajatorul nu asigură aceste compensații, el riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Calendarul zilelor libere în 2020 poate fi accesat aici.
Comentarii articol (0)