avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lucru in zi libera legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lucru in zi libera legala

Buna ziua,
Zilele de 30 noiembrie si 01 decembrie sunt declarate zile libere.
Daca la locul de munca este nevoie de personal pentru desfasurarea activitatii conducerea procedeza astfel (si vreau sa-mi spuneti daca este corect):
- se da o decizie de lucru pentru zilele sus mentionate cu program scurt (5 ore), zile ce vor fi recuperate in baza unei cereri din partea salariatului respectiv. In pontaj salariatul va fi pontat 8 ore (nu doar 5, deci 3 ore libere platite) + o zi libera.
Este corect cum procedam? Daca nu, cum ar trebui procedat.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:57, 25 Noiembrie 2015
1. Angajatorii care se ocupă cu comercializarea în cantităţi mici a produselor nealimentare, în centrele comerciale, pot să-şi cheme la muncă salariaţii în zilele libere legale doar în anumite condiţii. Aşa a stabilit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) printr-o decizie publicată marţi în Monitorul Oficial.

www.avocatnet.ro/content/art...


2. Art. 142 Codul Muncii
(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

3. Munca prestată în zilele de sărbători legale, aspecte practice
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale adelinasi adelinasi Buna ziua, Daca societatea a prestat munca in data de 24.01.2018, cu acordul salariatilor, prin intocmirea de liste nominale cu semnaturi, cum se vor ... (vezi toată discuția)
Dacă ti se da liber de sărbătoare legala,de ex 30 noiembrie,sf ... Chiva53 Chiva53 Dacă ti se da liber de sărbătoare legala,de ex 30 noiembrie,sf Andrei, o sa ti se scada la salariu acea zi sau chiar dacă ești liber pt ca este libera ... (vezi toată discuția)
Plata sarbatoare legala raly2a raly2a Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca sarbatorile legale sunt remunerate sau nu si daca sunt platite in baza carui articol din codul muncii. Multumesc ... (vezi toată discuția)