avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata Sarbatoare Legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata Sarbatoare Legala

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca sarbatorile legale sunt remunerate sau nu si daca sunt platite in baza carui articol din codul muncii.
Multumesc anticipat.

o zi buna.
Raluca Sabau
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:10, 19 Noiembrie 2017
Munca prestata in zilele de sarbatoare legala trebuie compensata cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau platita cu un spor la salariu.

Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Potrivit art. 260, alin.1, lit. g, din Codul Muncii, incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, care reglementeaza zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, respectiv compensarea muncii prestate in zilele de sarbatoare legala cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau, in situatia in care nu se acorda zile libere, platita cu un spor, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Buna seara,
Oricine poate lucra in zilele de sarbatori legale? Nu inteleg exact Decizia ICCJ 22/2015. Daca angajatorul face dovada compensarii legale a zilei de sarbatoare lucrata, inteleg ca nu se considera contraventie munca de sarbatori. Este valabill pentru toate domeniile? (de exemplu un call-center) Nu par a fi exhaustive domeniile trecute acolo

Referitor la plata, in situatia in care luna are 168 ore si se lucreaza si in ziua de sarbatoare legala, rezultand un total lucrat de 176 ore, acestea sunt considerate si suplimentare? Adica se platesc cu 200% plus 75%?
Multumesc
1. In speta, "cred ca Decizia 22/2015 a ICCJ nu se refera si la activitatile de "call-center"

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru ziua lucrata intr-o zi de sarbatoare legala se va primi banii pe ziua lucrata ca o zi normala, desi in practica unii angajatori acorda si sporul de 100%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liber pentru orele suplimentare cezarpaul cezarpaul In situatia in care in luna in care s-au lucrat 12 ore sarbatori legale norma de ore a fost depasita cu 12 ore ( s-a lucrat 172 ore / 160 ore norma ) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator ... zsu62 zsu62 Buna ziua, zilele de sarbatoare legala se platesc compensator sau se acorda zi libera compensatoare doar daca sunt in cursul saptamanii?daca pica sambata sau ... (vezi toată discuția)
Calcul ore lucrate in zile de sarbatoare maria_2012 maria_2012 Buna ziua si Craciun fericit tuturor. Astazi de Craciun lucrez, voi lucra si maine deoarece am #-oserviciu de 12/24. Cum mi se calculeaza efectiv plata ... (vezi toată discuția)