avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SARBATORI LEGALE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SARBATORI LEGALE

Buna ziua,
Daca societatea a prestat munca in data de 24.01.2018, cu acordul salariatilor, prin intocmirea de liste nominale cu semnaturi, cum se vor evidentia aceste ore in pontaj? Mentinez ca se va acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 zile. Este corect sa lasam liber in data de 24.01.2018 si sa trecem 8 ore in ziua in care se acorda timpul liber platit? Sau prezent 8 ore in data de 24.01.2018, ore care se vor plati normal, fara spor la salariu si pe data de 06.02.2018 liber platit 8 ore? Care este varianta corecta din punct de vedere legal?
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
adelinasi, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:57, 30 Ianuarie 2018
Problema ridicata de dvs. este lamurita in cuprinsul dispozitiilor art. 142 din Codul muncii, republicat, in conformitate cu care:
"(1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru."
Trebuie precizat faptul ca art. 140 se refera la unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, in timp ce art. 141 vizeaza locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Daca se va acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile , atunci salariatul nu va primi si sporul de minim 100%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liber pentru orele suplimentare cezarpaul cezarpaul In situatia in care in luna in care s-au lucrat 12 ore sarbatori legale norma de ore a fost depasita cu 12 ore ( s-a lucrat 172 ore / 160 ore norma ) ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare si ore lucrate in sarbatori legale MargaretaElena MargaretaElena Buna ziua, lucrez intr-o firma unde angajatii lucreaza doua zile cu doua zile libere astfel: 11 ore in prima zi, 12 ore in a doua zi si apoi are doua zile ... (vezi toată discuția)
Calcul ore lucrate in zile de sarbatoare maria_2012 maria_2012 Buna ziua si Craciun fericit tuturor. Astazi de Craciun lucrez, voi lucra si maine deoarece am #-oserviciu de 12/24. Cum mi se calculeaza efectiv plata ... (vezi toată discuția)