avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare si ore lucrate in sarbatori legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare si ore lucrate in sarbatori legale

Buna ziua, lucrez intr-o firma unde angajatii lucreaza doua zile cu doua zile libere astfel: 11 ore in prima zi, 12 ore in a doua zi si apoi are doua zile libere,Daca primele 11 ore au picat intr-o zi care este si sarbatoare legala cum ar trebuii platite?Le adunam la totalul orelor din luna respectiva si le platim odata ca ore suplimentare cu 75% ca sunt peste 160 ore cat are luna si acordam si sporul de 100% ca angajatul nu o sa primeasca liber in urmatoarele 30 de zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:33, 29 Ianuarie 2019
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 142. C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.


Caz practic: Munca in zilele de repaus saptamanal si de sarbatoare legala
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! lucrez de la 1 aug. 2022 într-o instituție, iar ... IORDAN ELENA IORDAN ELENA Bună ziua! Lucrez de la 1 aug. 2022 într-o instituție, iar pe data de 15 august voi lucra o tură de 8 ore, în total în august 176 ore. Vă rog să-mi ... (vezi toată discuția)
Liber pentru orele suplimentare cezarpaul cezarpaul In situatia in care in luna in care s-au lucrat 12 ore sarbatori legale norma de ore a fost depasita cu 12 ore ( s-a lucrat 172 ore / 160 ore norma ) ... (vezi toată discuția)
Calcul ore lucrate in zile de sarbatoare maria_2012 maria_2012 Buna ziua si Craciun fericit tuturor. Astazi de Craciun lucrez, voi lucra si maine deoarece am #-oserviciu de 12/24. Cum mi se calculeaza efectiv plata ... (vezi toată discuția)