Pe nesimtite, Legislativul a ajuns la o aruncatura de bat de aprobarea unei propuneri care scade de la 19 la 9% TVA la alimentele de baza.
Cota redusa ar urma sa cuprinda piinea si produsele de panificatie, carnea proaspata si conservata, pestele (inclusiv conserve si icre), laptele si produsele lactate, uleiurile vegetale si margarinele, zaharul, orezul si ouale.
Initiatorul acestui proiect de modificare a Codului fiscal, liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, justifica scaderea TVA la 9% la produsele alimentare de baza prin faptul ca, in conditiile in care salariile sint scazute, se vor realiza cresterea cantitativa si calitativa a consumului de alimente si directionarea unei parti din economiile populatiei catre o serie de activitati cum ar fi cele educationale sau recreative.
Alianta, singura impotriva
Senatul a adoptat proiectul pe 13 aprilie. Atunci au votat impotriva doar partidele din Alianta. Proiectul, sprijinit de opozitie si de PC, a fost trimis pe 18 aprilie la Camera Deputatilor, unde a fost prezentat in Biroul Permanent.
Un singur pas
Pe 23 mai, proiectul a fost avizat de Comisia economica din Camera, iar la sfirsitul saptaminii trecute a primit unda verde si de la Comisia juridica. Urmeaza sa se mai pronunte doar Comisia de buget-finante, dupa care proiectul se va vota in plenul Camerei, decizia raminind definitiva. Sansele adoptarii legii sint extrem de mari, avind in vedere ca el este sprijinit de toata opozitia, plus PC.
"Sint multi colegi care sustin acest proiect. Sper sa treaca pentru ca, personal, il consider bun. Saptamina aceasta il avem pe ordinea de zi si urmeaza sa ajungem la un acord. Practic, singurii care se opun sint cei din arcul guvernamental, in afara de PC", ne-a declarat Mihai Tanasescu, presedintele ultimei comisii parlamentare care trebuie sa-si dea acordul.
Guvernul n-o vrea
Guvernul este singura institutie care s-a pronuntat impotriva aprobarii propunerii legislative.
Scrisoarea de pozitie a premierului Calin Popescu Tariceanu adresata presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, argumenteaza ca o reducere a TVA pentru un anumit produs nu duce in mod necesar la scaderea pretului platit de consumator, fiind adesea o scadere neglijabila si temporara. De asemenea, premierul spune ca experienta anilor precedenti, cind s-au aplicat cote reduse de TVA, arata ca agentii economici prefera sa-si rotunjeasca veniturile proprii pastrind aceleasi preturi. "Acest fapt a fost constatat in 2004, cind s-a reintrodus cota redusa de TVA pentru cazarea in hoteluri si nu a fost inregistrata o scadere a tarifelor, fapt semnalat de cei care apelau la serviciile hoteliere", se arata in scrisoare.
Guvernul argumenteaza ca din nota de fundamentare a proiectului rezulta o pierdere bugetara de 15.000 de miliarde de lei vechi, dar nu se prevede o sursa de acoperire a minusului.
Executivul crede gresit
Directiva a VI-a a Uniunii Europene prevede clar ca pentru produsele alimentare de baza, TVA poate fi diferentiata la un nivel de minimum 5%. "Un element care trebuie sa fie important este sprijinirea producatorului roman in competitia cu Uniunea Europeana. Sa nu ne miram ca in curind Romania se va transforma intr-o tara de consum si vom importa de la salamuri pina la tot ce se poate consuma. In plus, alimentele de baza reprezinta, din calculul facut de noi, peste jumatate din cheltuiala lunara a unei familii", si-a sustinut Voiculescu proiectul in fata Legislativului.
In alta ordine de idei, Guvernul scapa din vedere ca, spre deosebire de alti ani, concurenta in rindul comerciantilor a crescut considerabil prin venirea pe piata a marilor magazine, care se bizuie in principal pe volumul vinzarilor in detrimentul marjei de cistig per produs.
Pe Finante le doare de banii statului
Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a replicat ca argumentele Guvernului se refereau la sursele de venituri care ar fi trebuit sa acopere aceasta diminuare a veniturilor bugetare si, de asemenea, se refera la aderarea Romaniei, ceea ce impune eforturi deosebite din punct de vedere bugetar.
Comentarii articol (0)