Indemnizațiile pentru stare de urgență (inclusiv cele de șomaj tehnic) sunt sume de bani pe care atât salariații trimiși în șomaj tehnic, cât și alți profesioniști (cum sunt avocații, de exemplu), le primesc, din cauză că activitatea lor a fost redusă sau întreruptă. Ele sunt suportate de stat, până într-un anumit cuantum, adică 4.072 lei. Iar, cu ocazia Ordonanței de urgență nr. 53/2020, a fost stabilit faptul că astfel de indemnizații nu pot fi executate silit prin poprire.
Însă, după cum arată și avocații de la Filip & Company, acest lucru ar putea pune anumite probleme, nu pentru cei cărora le este acordată indemnizația, ci pentru anumite persoane cărora le este datorată o sumă de bani, în mod regulat, iar singura sursă de venituri pentru datornici este acea indemnizație.
Pentru că există interdicția de poprire menționată mai sus, persoanele cărora li se datorează nu pot obține executarea silită prin poprire a celor ce beneficiază de pe urma indemnizației. Și, cum există anumite grupuri aflate în situații speciale, dacă lor li se datorează ceva care le asigură subzistența, dar, cum spuneam mai sus, singura sursă de venit a celor care datorează e indemnizația, există riscul ca primii să nu poată primi nimic. E vorba, mai exact, de:
- cei cărora persoanele ce beneficiază de pe urma indemnizației le datorează o obligație de întreținere (cum ar fi, spre exemplu, pensia alimentară);
- cei care au suferit o vătămare coporală cauzată de cel care beneficiază de pe urma indemnizației;
- cei cărora le este datorată întreținere, din cauză că persoana care le asigura acea întreținere a decedat în urma unei acțiuni/inacțiuni a celui care beneficiază de pe urma indemnizației.
Cei de la Filip & Company se referă strict la salariații care primesc indemnizația de șomaj tehnic, însă interdicția de poprire îi vizează pe toți care beneficiază de indemnizație.
De asemenea, avocații mai scot în evidență și faptul că, necunoscându-se, cu exactitate, momentul ieșirii din starea de urgență, există riscul ca o eventuală prelungire a acesteia să ducă și la o prelungire a interdicției popririi, afectând persoane precum cele de mai sus și mai mult.
Singura soluție, la acest moment, pare a fi o modificare a OUG nr. 53/2020, prin care să fie permisă, excepțional, poprirea indemnizației, dacă poprirea vizează datorii față de grupuri precum cele prezentate în cadrul acestui articol.