Ordonanțele de urgență ale căror măsuri sunt sintetizate mai jos au fost deja adoptate, potrivit unei informări venite de la Guvern, ceea ce înseamnă că, pentru a intra în vigoare, acestea mai trebuie publicate în Monitorul Oficial.
1. Ajutorul de șomaj s-ar putea acorda pe întreaga perioadă de stare de urgență
Persoanele care beneficiază de șomaj și cărora urmează să le expire perioada în care au dreptul la indemnizația aferentă vor primi în continuare banii respectivi, până când se încheie starea de urgență.
2. Și avocații vor primi indemnizația de stare de urgență, dacă și-au întrerupt activitatea
Mai mulți profesioniști, printre care și avocații vor primi indemnizația de 75% din câștigul salarial mediu brut dacă activitatea le-a fost afectată de epidemia de coronavirus. Pe lângă avocați, de acești bani vor mai beneficia persoanele care lucrează în baza unui contract de furnizare de servicii, personalul tehnic din instituţiile de spectacole sau concerte și persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic.
Pentru cei aflați în caratină sau izolare și suspectați că s-ar fi infectat cu noul coronavirus, medicii de familie vor emite certificatele de concediu medical, după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgenţă. În plus, indemnizațiile aferente concediilor medicale acordate în perioada stării de urgență vor fi solicitate în termen de 180 de zile de la data încetării acestei perioade.
Nu în ultimul rând, în ceea ce privește concediul și indemnizația pentru creșterea copilului bolnav, certificatele medicale vor fi eliberate de casele de sănătate și nu de medicul curant.
Impozitul și contribuțiile aferente indemnizației din OUG nr. 30/2020 care se acordă, pe perioada stării de urgență, celor care și-au întrerupt activitatea, se vor plăti prin declarația unică, odată cu taxarea veniturilor pe 2020. Vorbim aici de impozitul de 10% și de contribuția la pensii de 25%, precum și de cea la sănătate, de 10%.
5. Indemnizația pentru PFA-uri și alți profesioniști nu va mai putea fi cumulată cu anumite venituri
Indemnizația pentru persoanele fizice autorizate și alți profesioniști va fi supusă mai multor limitări, astfel încât să nu se poată cumula venituri din mai multe surse, după cum urmeaza:
- indemnizația pentru profesioniști de 75% din câștigul salarial mediu brut nu se va acorda celor care încă primesc un salariu în această perioadă, pe un contract de muncă cu normă întreagă;
- nu se vor putea cumula indemnizația de șomaj tehnic (cea suportată și de stat) cu indemnizația pentru profesioniști;
- pensionarii și cei încadrați în grad de handicap au dreptul la indemnizația pentru profesioniști, dacă și-au întrerupt activitatea (pe PFA sau contractele de drepturi de autor, de pildă), așa cum pot avea dreptul și la indemnizația de șomaj tehnic, dacă sunt și angajați și firma și-a redus sau întrerupt activitatea. În plus, niciun pensionar nu va putea cumula indemnizația de șomaj tehnic cu cea pentru profesioniști.
Comentarii articol (1)