1. Șomaj tehnic pe banii statului cel puțin pe întreaga lună mai 2020, inclusiv pentru profesioniști. Subvenționarea din bani publici, la cerere, a indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru salariații cu contractele de muncă suspendate și a indemnizațiilor pentru profesioniștii (PFA-uri, avocați etc.) cu activitatea întreruptă se acordă pentru întreaga lună mai 2020. Inițial, această măsură de sprijin era gândită să se aplice luna asta numai pentru intervalul calendaristic 1-14 mai. Există posibilitatea ca ajutoarele să se acorde dincolo de luna mai numai în domeniile de activitate în care se vor păstra restricții.
2. Certificatele de stare de urgență se pot obține până la 15 iunie 2020. Practic, în acest fel, companiile pot cere și obține acest tip de document chiar și în afara stării de urgență. În mod normal, documentele nu s-ar mai fi putut obține începând de astăzi.
3. Amânarea ratelor la credite se poate cere până la 15 iunie 2020. Companiile și persoanele fizice se bucură de o prelungire cu o lună a termenului legal în care pot cere băncilor amânarea ratelor la credite, în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului 37/2020. Dacă nu se prelungea termenul, ultima zi ar fi fost ieri.
4. Concediile medicale de carantină, decontate cu prioritate până în septembrie 2020. Practic, acestea vor fi decontate în continuare cu prioritate, după ce același lucru s-a întâmplat și în ultimele luni, chiar dacă este vorba doar de suspecții de infectare cu coronavirus. Teoretic, măsura se va aplica până la 30 septembrie 2020, deși unele greșeli de redactare din OUG 70/2020 fac acest termen neclar. Regula se aplică indiferent unde este carantina - instituționalizată sau acasă. Asta înseamnă că angajatorii își recuperează mai repede banii de indemnizație de concediu medical pe care îi acordă salariaților carantinați.
5. Concediile și indemnizațiile pentru unele concedii se acordă pentru toată luna mai 2020. Mai precis, este vorba de persoanele care se află în concediul pentru creșterea copilului, în concediul pentru îngrijirea copilului cu handicap (ambele prevăzute de OUG 111/2010) și în concediul de acomodare pentru adoptarea copilului (prevăzut de Legea 273/2004). Acestea vor sta în concediu și vor primi indemnizație pentru toată luna mai, în cazul în care dreptul la ele urma să expire mai devreme de-atât.
Comentarii articol (1)