OUG 92/2020, care se aplică deja de când a apărut în Monitorul Oficial, prevede mai multe măsuri de sprijin pentru angajatori, pentru perioada următoare.
1. Șomajul tehnic pe banii statului este păstrat în domeniile cu restricții. Practic, subvenționarea la cerere a indemnizațiilor de șomaj tehnic se păstrează în continuare, dar numai pentru angajatorii care activează în domenii în care sunt păstrate restricții pe activitate. Inițial, măsura a fost gândită să se aplice în timpul stării de urgență și pentru toată luna mai 2020.
2. Pentru cei reveniți din șomaj tehnic, 41,5% din salariu se decontează de la stat. Mai precis, Guvernul dă un ajutor brut pentru fiecare salariat căruia îi încetează suspendarea contractului de muncă, indiferent dacă a primit de la stat bani de șomaj tehnic sau de la angajator. Ajutorul este acordat timp de trei luni, începând cu luna iunie 2020, cu obligația de a păstra salariații respectivi o perioadă. Banii se vor cere în sistem decont: angajatorul suportă inițial salariile și apoi cere decontarea a 41,5% din acestea.
3. O primă lunară de 2.500 de lei pentru fiecare șomer angajat. Mai precis, angajatorii primesc acei bani lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare șomer angajat - este vorba, mai precis, de 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 de lei. Însă numai dacă vorbim de șomeri vârstnici (de peste 50 de ani) care au fost concediați în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă ori de șomeri tineri (între 19 și 29 de ani). Banii se dau numai pentru angajările făcute între iunie și decembrie 2020.
4. Ajutoarele pentru salariații reactivați, condiționate de păstrarea relațiilor de muncă. Atât decontarea unei părți a salariului celor reveniți din șomaj tehnic din banii statului, cât și primele pentru șomerii angajați sunt condiționate de păstrarea relațiilor de muncă dintre părți. Mai precis, în cazul salariaților reveniți din șomaj tehnic, angajatorul trebuie să-i păstreze cel puțin până la finalul anului 2020. În cazul șomerilor (tineri și bătrâni) angajați, angajatorul trebuie să-i păstreze cel puțin 24 de luni (12 luni, cât se dă prima lunară, și încă 12 luni după).
5. Angajatorii activi în mai multe domenii trebuie să aleagă: ori bani de reactivare, ori bani de șomaj tehnic. În cazul companiilor care activează în mai multe domenii (dintre care cel puțin unul are restricții impuse de autorități), există o alegere între ajutoarele care se pot cere. Mai precis, un angajator aflat în situația asta va alege fie să continue să primească bani de la stat pentru indemnizațiile de șomaj tehnic, fie să beneficieze de decontarea a 41,5% din salariu pentru fiecare salariat scos din șomaj tehnic.
6. Profesioniștii primesc și ei mai departe indemnizația lunară, dacă activează în domeniile cu restricții. Practic, la fel cum se păstrează subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic, se păstrează și indemnizația pentru profesioniștii care și-au întrerupt activitatea. Însă aceasta se acordă numai celor din domeniile în care se păstrează restricții.