Potrivit ministrului de interne, Marcel Vela, citat de digi24.ro, valoarea amenzilor date pentru nerespectarea restricțiilor și condițiilor speciale de deplasare a persoanelor din acestă perioadă este de peste 600 de milioane de lei, adică aproximativ 120 de milioane de euro.
Acești bani ar urma să meargă, așa cum a declarat ministrul, către sistemul medical și persoanele vulnerabile. Însă nu toți acești bani vor ajunge în bugetul statului, deoarece cei sancționați cu amendă o pot plăti parțial sau o pot contesta și scăpa de plata ei.
Cei sancționați pot plăti doar jumătate din valoarea amenzii
Mai exact, după cum stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020, act normativ ce se aplică de pe la începutul lunii aprilie și care vizează modificarea regulilor aplicabile în cazul stării de asediu și stării de urgență, cei amendați în această perioadă pot plăti, "în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator".
Regula generală stabilită de legislația în vigoare este ca amenzile să poată fi plătite, în cel mult 15 zile de la primirea procesului-verbal, la jumătate din minimul legal.
Astfel, OUG 34/2020 a introdus o derogare de la regula generală, respectiv cei amendați acum să poată plăti jumătate din minimul amenzii aplicate, nu al minimului legal.
Totuși, de la începutul stării de urgență, amenzile au fost majorate
Și nu cu puțin, ci cu până la 20 de ori mai mult. Mai exact, tot OUG 34/2020 prevede că, începând cu 3 aprilie, cei care ies din casă fără să respecte motivele de urgență stabilite de autorități sau fără declarația pe propria răspundere, ori pentru alte încălcări ale ordonanțelor militare emise în această perioadă riscă amenzi de până la 20.000 de lei.
De fapt, amenzile pentru persoanele fizice sunt acum cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei (anterior erau între 100 și 5.000 de lei) și pentru persoanele juridice, între 10.000 și 70.000 de lei (anterior erau între 1.000 și 70.000 de lei).
Înainte, pentru că limitele inferioare ale amenzilor erau foarte mici, iar amenda aplicată se putea plăti, în maximum 15 zile, la jumătate din minimul prevăzut de lege, cei ce nu respectau regulile pentru deplasare plăteau, în final, amenzi de doar 50 de lei.
Nu toate amenzile vor fi plătite. Unele vor fi contestate și anulate
Dacă nu sunt de acord cu amenda primită, cei sancționați în această perioadă pot contesta măsura. În esență, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, "[î]mpotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia".
Plângerea se poate depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăși 30 de zile, astfel de plângeri judecându-se mai repede.
Astfel, luând în calcul toate aceste aspecte, e greu de crezut că sumele anunțate de autorități, provenite din amenzile aplicate pentru nerespectarea condițiilor de deplasare în această perioadă, vor fi identice cu cele ce se vor duce la bugetul de stat.
Comentarii articol (1)