Veti primi la adresa de domiciliu procesul verbal de constatare a contraventiei .( acesta se comunica in termen de 2 luni, de la data aplicarii efective a amenzii ).
Articolul 29 indice 1 din O.U.G. nr. 1/1999 în forma modificată prin O.U.G. nr. 34/2020 prevede că: „(1) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravențiile prevăzute la art. 28”.
Astfel, spre deosebire de regimul general al ablațiunii prevăzut de art. 28 din O.G. nr. 2/2001, care prevede posibilitatea achitării în 15 zile a jumătate din minimul special al amenzii, O.U.G. nr. 1/1999 în forma modificată prin O.U.G. nr. 34/2020 permite doar plata a jumătate din amenda concret aplicată de către agentul constatator.
Potrivit art. 41 (al anexei nr. 1) din Decretul Președintelui României nr. 195/2020 pentru instituirea stării de urgență, termenele de decădere nu încep să curgă pe perioada stării de urgență. Ca atare, persoanele amendate vor avea la dispoziție 15 zile de la data încetării stării de urgență pentru a decide dacă achită jumătate din amenda aplicată (sau chiar din minimul amenzii) sau formulează plângere contravențională.
Amendă nu v-a fost data pt covid ci probabil pt ca nu aveați declarație,nu aveați buletin,nu va încadrați în motivele pt care puteati sa părăsiți domiciliul etc.
Pun aici intrebarea pt a nu mai deschide alt topic.
-Amenzile date pe baza legii 55/220 art. 65 pt deplasare fara declaratie pe proprie raspundere (oricum cred ca se aplica pt orice amenda) se pot plati injumatatit in termen de 48h sau 15 zile?
-Daca fapta s-a savarsit in data de 31.12.20, care ar fi termenul platii pt suma injumatatita (avand in vedere vinerea zi libera + weekend) ?
-Am facut deja plata online pe "ghiseul" insa nu se specifica acolo cat am de plata, ci poti plati cat doresti. Mai trebe transmisa dovada platii asa cum scrie in PV?