avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Plata amnezii rutiere in 48 de ore
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Plata amnezii rutiere in 48 de ore

Am fost oprit de Politia Rutiera pentru nerespectarea culorii semaforului si neacordarea prioritatii la trecerea de pietoni, mi-a fost retinut permisul pentru 30zile. Am refuzat sa semnez procesul verbal. Vreau sa stiu daca se aplica plata amenzii la jumatate in termen de 48 de ore de la data cand voi ridica amenda de la posta, sau se aplica doar daca semnam procesul verbal?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 22:25, 11 August 2011
Art. 28 din OG 2/2001
(1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in PV.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Vonform OG nr 2 privind regimul juridic al contraventiei, prin comunicare se întelege primirea de catre faptuitor sau alte persoane (membrii familiei, vecini etc.) la domiciliul sau, prin posta, a unei copii a procesului verbal si a înstiintarii de plata, cu care ocazie semneaza de primire, ori când este cazul factorul postal încheie proces verbal de îndeplinire a procedurii de afisare.

Contravenientul care a achitat pe loc sau în 48 de ore jumatate din minimul amenzii prevazut în actul normativ încalcat, de la primirea procesului verbal.
Deci de buna voie este executarea sanctiunii amenzii în temeiul art. 28 din Ord.Guv.nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, adica atunci când contravenientul plateste din proprie initiativa jumatate din minimul amenzii prevazut pentru fapta comisa, precum si atunci când achita suma cu care a fost amendat în termen de 15 zile, dupa ce a primit încunostintarea de plata, odata cu procesul verbal de constatare. Când plata se face pe loc, agentul constatator elibereaza chitanta în care sunt mentionate contraventia, actul normativ încalcat si suma încasata drept sanctiune (art. 28 alin.1 din Ord.Guv.nr.2/2001).

Când executarea sanctiunii amenzii se face în termen de 48 de ore, suma respectiva se depune la CEC sau la trezorerie, iar o copie de pe chitanta de plata se preda de catre contravenient agentului constatator, ori organului din care face parte acesta, sau se trimite prin posta. Când contravenientul nu a uzat sau nu poate beneficia de dispozitiile art. 28 din O.G. nr.2/2001, adica nu poate plati jumatate din minimul amenzii în 48 de ore el este obligat sa achite amenda la o unitate CEC sau la Trezoreria Finantelor Publice, în termen de 15 zile de la data comunicarii procesului verbal de constatare si a înstiintarii de plata daca nu uzeaza de calea de atac a plângerii.
Succes!
Faptul ca nu ati semnat PV nu are importanta pt ca de platit tot trebuie sa platiti amenda. Daca nu semnati PV inseamna ca nu puteti nici contesta ceva de care nu aveti cunostinta, pt ca nu ati semnat.
Adrian.Tudor a scris:

Daca nu semnati PV inseamna ca nu puteti nici contesta ceva de care nu aveti cunostinta, pt ca nu ati semnat.


Sunteti in totala eroare.
Daca nu semnati PV si-l primiti prin posta conf.art. 26 alin.(3) OG2/2001, nu inseamna ca acesta nu poate fi contestat pentru ca nu este semnat.
Art. 31. - (1) OG2/2001
Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2011
Marcel Mihalache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie se poate plati jumatate in 48 de ore ? pisicoasa pisicoasa Am luat o amenda pentru ca am intors pe linia continua in cuantul de 540 lei si 6 puncte penalizare. Domnul agent de politie a uitat insa sa specifice ca pot ... (vezi toată discuția)
Amenda= munca in folosul comunitatii cristinbuty cristinbuty Buna ziua, Problema care ma framanta pe mine acum este o amenda in valoare de 10.000 de lei, primita de sotul meu; este sofer transport public si a fost ... (vezi toată discuția)