OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.
Prezentul articol are drept obiect indrumarea societatilor comerciale si a altor categorii de intreprinzatori(persoane fizice autorizate, liber profesionisti), in vederea participarii la licitatiile organizate de institutiile publice.
Domeniul achizitiilor publice se refera la orice autoritate publica, institutie sau oricare alta entitate ce desfasoarea activitati de interes public.
Conform noilor prevederi, ce vor intra in vigoare incepand cu data de 30.6.2006, autoritatea publica organizatoare a licitatiei, poate opta intre urmatoarele modalitati de organizare:
1. LICITATIE DESCHISA - in cadrul careia, orice societate comerciala interesata , poate depune oferta sa;
2. LICITATIE RESTRANSA- orice societate isi poate depune candidatura, insa numai candidatii selectati au dreptul de a depune si oferta;
3. DIALOG COMPETITIV.
4. NEGOCIERE.
5. CEREREA DE OFERTE.
CEREREA DE OFERTE - se realizeaza prin solicitarea de catre autoritatea publica organizatoare, a unor oferte de la mai multe societati comerciale, iar dupa analizarea ofertelor, licitatia se va atribui ofertei celei mai bune. Aceasta modalitate se poate aplica numai dupa ce, in prealabil a fost publicata in SEAP(sistemul electronic de achizitii publice) invitatia de participare la procedura de atribuire a licitatiei, si este utilizabila numai pentru urmatoarele baremuri financiare:
- Contracte de furnizare care se incadreaza in suma maxima de 40.000 euro, fara TVA;
- Contracte e servicii- maxim 40.000 euro, fara TVA;
- Contracte de lucrari- maxim 250.000 euro, far TVA;
Este important de retinut faptul ca, pentru contractele de achizitii mai mici de 5000 euro, atribuirea acestora se poate realiza prin contractare directa.
Nu sunt supuse obligativitatii organizarii unei licitatii urmatoarele domenii:
- cumpararea/inchirierea de terenuri, cladiri sau alte bunuri imobile;
- cumpararea/dezvoltarea de programe destinate difuzarii(radiodifuziune si televiziune);
- arbitraj si conciliere;
- servicii financiare de cercetare-dezvoltare;
Licitatia, de regula, va cuprinde doua etape disticte, si anume:
- Etapa de selectare a candidatilor. Etapa in care vor fi cercetate dosarele depuse de solicitanti, iar dosarele incomplete vor fi inlaturate din cadrul licitatiei.
- Etapa de evaluare a ofertelor.Etapa in care, dintre candidatii ramasi, se va alege oferta cea mai buna, din punct de vedere financiar.
Continutul dosarului de participare va fi stabilit de catre autoritatea publica organizatoare si va fi adus la cunostinta publicului cu minim 16 zile inainte de organizarea primei etape de selectare a candidatilor. Totodata, in cazul in care participantii au nelamuriri cu privire la continutul dosarului de licitatie, acestia se pot adresa, in scris, autoritatii publice, care , le va raspunde cu 6 zile inainte de data organizarii licitatiei.In cazul in care acest termen de 6 zile nu va putea fi respectat, legiuitorul a prevazut totusi ca, autoritatea publica va trebui sa raspunda intr-un termen acceptabil, astfel incat participantul sa nu fie pus in imposibilitatea de a mai participa la licitatie.
Comentarii articol (2)