În condițiile în care CCR a decis de puțină vreme că prevederea care stabilește amenzile din ordonanța privind starea de urgență este neconstituțională, iar decizia Curții a fost oficializată miercuri, având numărul 152/2020, cei ce au primit amenzi în starea de urgență le pot contesta deja în instanță pentru a fi anulate în baza prevederilor criticate de CCR.
În decizia dată pe 6 mai, CCR a reținut următoarele:
"A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.
(...)
A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanțeide urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său".
Articolul 28 din OUG 1/1999 stabilește sancțiunile pentru cei care nu respectă măsurile stabilite pe perioada stării de urgență și prevederile ordonanțelor militare. Cât despre OUG 34, aceasta a fost dată de Guvern pentru a crește amenzile stabilite prin articolul 28 din ordonanța din 1999 și pentru a aduce alte modificări regimului sancționatoriu.
Practic, Curtea a invalidat astfel întregul regim de sancționare contravențională care s-a aplicat în această perioadă celor care nu au respectat măsurile impuse pe perioada stării de urgență - în principal, amenzi. Un motiv semnificativ pentru care Curtea a considerat neconstituționalitatea articolului 28 din OUG 1/1999 este lipsa clarității, previzibilității și preciziei acelor dispoziții legale.
Cât despre OUG 34, CCR a reținut că "a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)".
Comentarii articol (5)