Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru "clădirile unităţilor sanitare publice, precum şi pentru clădirile în care funcţionează cabinete de medicină de familie (...)", scrie în Legea nr. 68/2020, document ce se va aplica începând de vineri și care vizează modificarea Codului fiscal.
Pe de altă parte, legea stabilește și o excepție de la regula de mai sus, mai exact, prevede că se va plăti impozit pentru încăperile folosite pentru activități economice din clădirile ce găzduiesc cabinete de medicină de familie.
Această măsură vine pentru a completa lista clădirilor sanitare pentru care se aplică scutirea de la plata impozitului pe clădiri, în contextul în care pentru spitale, clinici și policlinici nu se datorează impozit pe clădiri.
Măsura cuprinsă în Legea nr. 68/2020, respectiv scutirea de impozit pentru clădirile medicilor de familie, se va aplica din acest an, dar legea nu specifică și ce trebuie să facă cei care au plătit deja această taxă, pentru a-și recupera banii.
Reamintim că, în luna martie, Guvernul a prelungit primul termen de plată a impozitelor pe proprietate (mașini, terenuri și clădiri și taxa pe teren) până la sfârșitul lunii iunie.
După cum susțin inițiatorii propunerii, "[s]arcina fiscală suplimentară (impozitul pe clădiri - n. red.) impietează asupra bugetelor mici ale cabinetelor de familie, care, în același timp, se confruntă și cu alte probleme de ordin financiar, precum sarcini financiare și birocratice impuse de minister și casele teritoriale de sănătate".
În prezent, Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) stabilește că, printre altele, nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru imobilele aparținând statului, unor fundații, cultelor religioase, pentru clădirile funerare din cimitire și crematorii, creșe, grădinițe, școli, licee, facultăți, spitale, pentru clădirile din parcurile industriale ori pentru cele clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice.