Cladirile aflate in proprietatea statului, precum si cele aflate in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" nu vor mai fi exceptate de la plata impozitului pe cladire, prevazut de Codul fiscal, potrivit unei initiative legislative de la Camera Deputatilor.
La Camera Deputatilor a fost inregistrat un proiect de lege care modifica alin. (1) al art. 250 din Codul Fiscal, dupa cum urmeaza:
“
La art. 250 alin (1), punctele 1 si 7 se abroga.”
Astfel, deputatii au propus
abrogarea prevederilor care prevedeau scutirea de la plata impozitului pe cladire a:
• cladirilor proprietate a statului, a unitatilor administrativ-teritoriale sau a oricaror institutii publice, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice, altele decat cele desfasurate in relatie cu persoane juridice de drept public;
• cladirilor aflate in domeniul public al statului si in administrarea Regiei Autonome «Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat», cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice.
“
Lista excesiv de lunga de scutiri acordate de Codul Fiscal la plata impozitului pe cladiri diminueaza in mod substantial si nejustificat veniturile bugetare”, se arata in expunerea de motive a proiectului de modificare a Codului fiscal.
In prezent, Codul Fiscal
prevede scutirea de la plata acestui tip de impozit a 19 tipuri de cladiri, printre care:
• cladirile care, prin destinatie, constituie lacasuri de cult, apartinand cultelor religioase recunoscute oficial in Romania si componentelor locale ale acestora, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
• cladirile funerare din cimitire si crematorii;
• cladirile din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice, potrivit legii;
• cladirile care sunt utilizate ca sere, solare, rasadnite, ciupercarii, silozuri pentru furaje, silozuri si/sau patule pentru depozitarea si conservarea cerealelor, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru alte activitati economice;
• cladirile utilizate pentru activitati social-umanitare de catre asociatii, fundatii si culte, potrivit hotararii consiliului local.
Conform Codului fiscal, impozitul pe cladiri se datoreaza catre bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului in care este amplasata cladirea, respectiv catre bugetul local al sectorului in care este amplasata cladirea.
Proiectul de lege este prezentat in fisier atasat.
Comentarii articol (41)