În mod normal, suspendarea popririlor bancare pentru datoriile fiscale urma să expire la finele zilei de 13 iunie 2020, dar termenul a fost prelungit de mai multe ori, de-atunci, prin ordonanță de urgență a Guvernului. Concret, suspendarea popririlor a fost prelungită prin OUG 90/2020 (până la 25 iunie), prin OUG 99/2020 (până la 25 octombrie) și, cel mai recent, prin OUG 181/2020 (până la 25 decembrie).
Astfel, până în prima zi de Crăciun, nu începe nicio executare silită prin poprire pentru creanțele bugetare, iar popririle care deja erau începute astă-primăvară rămân, în continuare, suspendate. Iată cum arată, mai precis, măsura dată în primăvară prin OUG 29/2020:
„Se suspendă sau nu începe executarea silită prin înființarea popririi a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în materie penală, precum și a ajutoarelor de stat a căror recuperare a fost dispusă printr-o decizie a Comisiei Europene/furnizorului ajutorului de stat sau a unei instanțe naționale. Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmăribile reprezentând venituri și disponibilități bănești se aplică, prin efectul legii, de către instituțiile de credit sau alți terți popriți, fără alte formalități din partea organelor fiscale.”
Sistemul e-Popriri devine activ tot mâine
Asta înseamnă că abia din 26 decembrie 2020 se reiau popririle fiscale și, totodată, se activează sistemul e-Popriri.
Așa cum scriam mai sus, Guvernul a suspendat popririle bancare pentru datorii fiscale în martie 2020, măsură care s-a stabilit inițial prin OUG 29/2020. În mod normal, sistemul e-Popriri urma să devină funcțional în data de 27 martie 2020, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din cauză că România a intrat în starea de urgență și s-au suspendat popririle bancare.
Aplicația e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.
Din vara anului 2017, popririle bancare se comunică băncilor printr-un mecanism de procesare masivă (vechiul mecanism de înființare și ridicare a popririlor). Fiscul a pus la dispoziția instituțiilor de credit o platformă specială pentru asta, dar autoritățile recunosc, totuși, că sunt probleme - fiecare bancă virează sumele pentru care există popriri, însă fără să știe de sumele deja virate de către alte instituții de credit. În multe cazuri, situația aceasta duce la reținerea din conturile datornicilor a unor sume mai mari decât cele pentru care există popriri, iar rezolvarea vine destul de greu.
În acest context, autoritățile au dezvoltat aplicația e-Popriri și un nou mecanism de înființare și ridicare a popririlor, pentru care s-au tot făcut modificări legislative în 2020.
Poprirea conturilor bancare este o formă a executării silite a datoriilor fiscale. Reținerea de bani din conturile bancare, pentru acoperirea datoriilor, se face numai dacă datornicii nu reacționează după primirea unei somații de plată. Somația se trimite după ce expiră termenul până la care o datorie trebuia plătită.
Citește și: O scurtă cronologie a implementării sistemului e-Popriri.
Comentarii articol (2)