Reglementarea acestei noi amnistii fiscale (spune "noi" deoarece ultima amnistie dată a fost chiar anul trecut) este în recenta OUG nr. 69/2020, apărută joi în Monitorul Oficial (capitolul II al ordonanței) și deja intrată în vigoare.
Sfera de aplicare
Prin aceasta, sunt avute în vedere acesoriile pentru obligațiile bugetare principale (nu doar fiscale, așadar) restante la 31 martie 2020. Sunt cuprinse, potrivit OUG 69:
- obligații bugetare pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată până la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum și obligațiile fiscale principale scadente în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a OUG nr. 29/2020 și 31 martie (deci și pentru cele scadente în perioada 21 - 31 martie); ordonanța 29 a venit și a adus acel beneficiu pentru cei care nu achitau datoriile scadente după 21 martie de a nu acumula dobânzi și penalități;
- diferențele de obligații bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 31 martie 2020 inclusiv, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată, precum și diferențele de obligații bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite de organul fiscal central prin decizie de impunere emisă și comunicată până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ca urmare a unei inspecții fiscale sau a verificării situației fiscale personale;
- obligațiile bugetare principale aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă din oficiu de organul fiscal sau prin declarație de impunere depusă cu întârziere de către contribuabil, în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
- alte obligații de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și existente în evidența organului fiscal în vederea recuperării la data de 31 martie 2020 inclusiv, precum și obligațiile bugetare principale stabilite de alte organe decât organele fiscale, aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 martie 2020, transmise spre recuperare organelor fiscale în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.
Nu sunt considerate însă restante la 31 martie 2020 obligațiile bugetare pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, la data de 31 martie 2020 inclusiv, nici obligațiile de plată stabilite în acte administrative a căror executare este suspendată în condițiile legii la data de 31 martie 2020 inclusiv.
Când au anunțat adoptarea amnistiei, cei de la Finanțe spuneau că se estimează un impact bugetar pozitiv de până la două miliarde de lei, cu majoritatea beneficiarilor din sectorul privat. Măsura va fi accesibilă până la 15 decembrie 2020, când va fi data-limită de depunere a cererilor și data până la care, de la caz la caz, toate restanțele cerute de Finanțe vor fi stinse, după cum este detaliat în fiecare dintre cele patru scenarii de mai jos.
Atât persoanele fizice, cât și firmele sau alte persoane juridice sunt vizate de amnistie, inclusiv instituții publice, profesiile liberale, precum și ONG-urile. Practic, toate categoriile de debitori.
Condițiile generale
Potrivit ordonanței, putem încadra amnistia în patru situații principale, după cum urmează:
- Mãsura 1 - anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, în cazul contribuabililor care la aceastã datã au în sold atât obligații bugetare accesorii cât și obligații bugetare principale.
În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, sã achite obligațiile curente (cele nãscute dupã 31 martie 2020), sã depunã toate declarațiile fiscale la zi și sã depunã cererea de anulare a accesoriilor pânã la 15 decembrie 2020.
Cu alte cuvinte, la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, contribuabilul nu trebuie sã mai aibã niciun fel de datorie, cu excepția accesoriilor care se anuleazã.
- Mãsura 2 - anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativã, cu scadențã anterioarã datei de 31 martie 2020 inclusiv.
În acest caz, contribuabilii care considerã cã sunt erori în sumele declarate inițial pot depune declarație rectificativã prin care sã declare obligațiile suplimentare și pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor declarate suplimentar dacã plãtește aceste obligații, precum și obligațiile curente (cele nãscute dupã 31 martie 2020), depune toate declarațiile fiscale și, bineînțeles, depune cererea de anulare a accesoriilor pânã la 15 decembrie 2020.
- Mãsura 3 - anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, dacã la aceastã datã contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.
În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligațiile curente (cele nãscute dupã 31 martie 2020), sã depunã toate declarațiile fiscale si sã depunã cererea de anulare a accesoriilor pânã la 15 decembrie 2020.
- Mãsura 4 - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisã ca urmare a inspecției fiscale sau verificãrii situației fiscale personale, care este în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã.
În acest caz, contribuabilii care la data intrãrii în vigoare a ordonanței au în derulare o inspecție fiscalã ori o verificare a situației fiscale personale pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacã plãtesc aceste obligații pânã la termenul de platã stabilit în decizia de impunere și dacã depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicãrii deciziei, indiferent dacã acest control a fost finalizat pânã la 15 decembrie 2020 sau ulterior acestei date.
Important! Dacă un contribuabil se regăsește în mai multe scenarii dintre cele patru, poate cumula facilitățile.
Apoi, în cazul celor pentru care au fost instituite popriri la data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã care prevede mecanismul amnistiei, aceștia vor putea face plăți din sumele indisponibilizate.
De amnistie pot beneficia și cei care au în derulare proceduri de eșalonare la plată cu Fiscul.
Solicitarea de amnistiere
Este necesară mai întâi o notificare a organului fiscal, până cel târziu la dara depunerii cererii de anulare a accesoriilor (15 decembrie). Efectul acesteia este și acela al suspendării executării silite.
Termenul-limită este, așadar, 15 decembrie. În scurt timp, Fiscul ar trebui să vină cu procedura de aplicare a acestei amnistii, precum și cu modelele de documente.
În fine, amnistia aceasta va putea fi aplicată și pentru datoriile la bugetele locale, DAR numai dacă consiliile locale stabilesc prin hotărâre aplicarea lor și procedura.