Practic, decizia ICCJ (Decizia nr. 12/2020) înlătură de la posibilitatea de a contesta amenda primită calea apelului și a recursului, după cum reiese dintr-un comunicat de presă recent al Curții Supreme: „partea în sarcina căreia s-a stabilit amenda judiciară [...] pentru introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri principale, accesorii, adiţionale sau incidentale, precum şi pentru exercitarea unor căi de atac vădit netemeinice, prin aceeaşi hotărâre prin care au fost soluţionate aceste cereri, poate formula critici care vizează amendarea sa numai pe calea cererii de reexaminare”.
Instanța Supremă a continuat și a stabilit că astfel de amenzi nu pot fi contestate „prin intermediul apelului sau recursului”.
Probabil că argumentul cel mai puternic și evident în sensul susținerii concluziei Înalte Curți se bazează fix pe textul din Codul de procedură civilă ce reglementează cererea de reexaminare prin care este criticată amenda menționată mai sus: „[î]mpotriva încheierii [prin care s-a stabilit, printre altele, amenda judiciară], cel obligat la amendă sau despăgubire va putea face numai cerere de reexaminare, solicitând, motivat, să se revină asupra amenzii ori despăgubirii sau să se dispună reducerea acesteia”.
„[R]ezultă că folosirea adverbului <<numai>> imprimă ideea de exclusivitate a căii de atac a reexaminării, în defavoarea căilor de atac de reformare”, a reținut ICCJ, în cadrul Deciziei nr. 12/2020.
Însă motivul pentru care s-a ajuns la o diferență de interpretare (în esență, dacă amenda ar putea fi contestată și prin apel sau recurs sau doar prin cerere de reexaminare) a fost faptul că anumite instanțe, în loc să aplice sancțiunea amenzii judiciare prin încheiere, cum e precizat în Codul de procedură civilă, o făceau prin aceeași hotărâre prin care au soluționat cererea supusă judecății (sentință sau decizie). ICCJ a considerat, însă, că și în astfel de situații, regimul special al Codului de procedură civilă care a fost stabilit pentru contestarea amenzii judiciare își păstrează autonomia și nu se poate deroga de la el.
Așadar, o persoană care introduce o acțiune în instanță, de exemplu, și care este nemulțumită de soluție, însă ajunge să fie și amendată, va trebui să facă o cerere de reexaminare a amenzii judiciare, indiferent de atacarea cu apel sau recurs a hotărârii prin care se soluționează cererea acelei persoane. În ipoteza în care, ulterior, cineva va solicita reexaminarea amenzii judiciare prin apel sau recurs, există două soluții ale instanței confruntate cu o asemenea cerere (strict referitor la cererea de reexaminare):
- respingerea ca inadmisibilă a cererii de reexaminare;
- recalificarea porțiunii referitoare la cererea de reexaminare în categoria specifică și declinarea cererii la instanța inferioară (competentă) - adică trimiterea cererii pentru a fi soluționată de instanța competentă.
Amenda judiciară este aplicată de instanța de judecată pentru situații diverse, printre care și, cum reiese din ce am menționat mai sus, cereri și declarări a unor căi de atac abuzive (sau cu rea-credință).
Comentarii articol (1)