Practic, în decizia prezentată în acest articol, CCR critică sistemul de aplicare al acestor amenzi date în contextul stării de urgență, de exemplu, pentru lipsa declarației ce justifica deplasarea sau completarea ei incorectă/incompletă.
Cum poate fi contestată o amendă primită în perioada stării de urgență
Chiar dacă decizia CCR stabilește că amenzile date în peroada aplicării stării de urgență sunt neconstituționale, acestea sunt valabile în continuare și nu se anulează automat.
Pentru a încerca să scape de plata amenzii, cei sancționați pentru nerespectarea măsurilor impuse pe perioada stării de urgență pot contesta procesele-verbale în instanță. Mai exact, plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.
Cine poate depune o contestație în baza deciziei CCR
Oricine a fost sancționat pentru abaterea de la măsurile stabilite pe perioada stării de urgență, dar nu imediat. Decizia CCR va produce efecte odată ce este motivată și publicată în Monitorul Oficial, astfel că cei ce nu au plătit încă amenda primită se pot folosi de această decizie a Curții la contestarea proceselor-verbale pentru a încerca anularea lor și, implicit, să scape de sancțiune.
Care este termenul-limită în care se poate contesta amenda
Termenul legal pentru contestarea unui proces-verbal de contravenție este de 15 zile. Odată depășit acest termen, cei amendați nu mai pot contesta măsura. Totuși, pentru că termenele de prescripție și decădere sunt suspendate pe perioada stării de urgență, plângerile se vor putea depune în cel mult 15 zile de la ridicarea stării de urgență, adică până spre sfârșitul lunii mai.
Durează mult judecarea contestării unei amenzi?
Nu chiar. În cazul acestor plângeri, termenul de judecată pe care îl impune legea acum judecătorilor este de cel mult 30 de zile. Totuși, ținând cont de faptul că, până acum, au fost date peste 300.000 de amenzi pentru nerespectarea regulilor din perioada stării de urgență, iar instanțele sunt supraaglomerate, e de așteptat ca soluționarea acestor contestații să dureze un pic mai mult decât de obicei.
Ce documente sunt necesare la contestarea procesului-verbal de contravenție
Plângerea trebuie depusă la judecătorie alături de dosarul cauzei, care conține probe ce vin în susținerea motivului contestației. În mod evident, de la dosar nu trebuie să lipsească procesul-verbal, care se depune în copie, nu în original.
Comentarii articol (2)