Ce se întâmplă cu carantina obligatorie și cu zborurile, după ce expiră starea de urgență?
Premierul Ludovic Orban a declarat luni seară la Digi24 că este posibil ca după 15 mai să nu mai fie impusă carantina instituționalizată pentru persoanele care vin în țară din zonele roșii, dar deocamdată nu a fost luată decizia finală, ci e doar o discuție la nivelul comitetului de experți.
În ceea ce privește deschiderea traficului aerian către destinații externe din Europa, decizia va fi luată la nivel european și autoritățile din România vor ține cont de aceasta.
Deficitul trebuie acoperit ca să nu fie necesare măsuri de austeritate, a susținut președintele Klaus Iohannis la întâlnirea de la Cotroceni la care au participat guvernatorul BNR Mugur Isărescu și Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat la Digi24 Dan Suciu purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale din România.
"Una din discuțiile esențiale din acest moment care se neglijează din partea politicienilor și a mediului de afaceri este că de ce nu ne împrumutăm mai mult, de ce nu dăm mai mult.
Aceste împrumuturi trebuie să fie disponibile, adică statul român trebuie să facă rost de acești bani. Se poate împrumuta până la un anumit punct peste acel 3% deficit despre care vorbeam, dar statul nu se poate împrumuta la infinit", a declarat Dan Suciu.
Arabia Saudită triplează taxa pe valoare adăugată (TVA) ca parte a măsurilor de austeritate luate pentru a sprijini economia lovită de criza provocată de coronavirus.
De asemenea, guvernul de la Riad a anunțat că va fi suspendată acordarea alocaţiei ce acoperea costul de trai al angajaţilor de la stat. Cei 1,5 milioane de bugetari primeau, începând cu 2018, aproximativ 1.000 de riali (270 de dolari) pe lună, relatează BBC NEWS.
Deciziile au fost luate pentru că veniturile ţării dependente de vânzările de petrol s-au prăbuşit odată cu preţurile mondiale ale ţiţeiului după declanșarea pandemiei.
Comentarii articol (1)