1. Bani de la stat pentru șomaj tehnic până în martie 2021 și bani pentru reactivarea șomerilor. Angajatorii care și-au redus sau și-au întrerupt activitatea în timpul stării de urgență vor putea cere bani de șomaj tehnic și după ce se termină starea de urgență. Mai precis, aceștia vor putea cere bani din 15 mai 2020 și până în martie 2021, inclusiv. Totodată, proiectul prevede stimularea financiară de către stat a reactivării „șomerilor tehnici” - se va acorda lunar, pentru fiecare lucrător, până la 60% din salariul de bază. Status actual: înregistrat la Senat pentru dezbatere.
2. Măsuri în domeniul turismului: pachetele de vacanță, impozitul specific și deschiderea sezonului estival la mare. Acest proiect acoperă trei chestiuni distincte. Mai întâi, turiștilor care și-au luat pachete de servicii de călătorie înainte de intrarea în starea de urgență, care nu acceptă alt pachet sau reprogramarea pachetului, agențiile de turism le vor restitui banii cel târziu până în ultima zi a anului 2020. Apoi, este vorba de reducerea impozitului specific datorat în domeniul turismului și, pentru unii plătitori, amânarea termenului pentru achitarea impozitului. În fine, proiectul mai prevede că deschiderea sezonului turistic estival 2020 va avea loc pe litoralul Mării Negre numai după ce autoritățile vor stabili că acest lucru este sigur pentru turiști. Status actual: înregistrat la Senat pentru dezbatere.
3. Reguli generale de pandemie pentru restaurante și hoteluri. Acest proiect vine cu unele obligații pentru afacerile respective, care să se aplice de fiecare dată când țara noastră se confruntă cu o pandemie. Printre altele, este vorba de măsuri de distanțare socială pentru salariați și clienți și de dezinfectare a spațiilor des folosite. De asemenea, se prevede posibilitatea unui ajutor de stat pentru firme, dar se prevăd și amenzi pentru nerespectarea obligațiilor impuse. Status actual: înregistrat la Senat pentru dezbatere.
Atenție! Proiectele nu se aplică acum, pentru că sunt abia la începutul procedurii parlamentare de legiferare. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidențial și publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)