Mãsura a fost luatã în condiþiile în care nu mai puþin de 22 de mii de copii au ambii pãrinþi plecaþi la lucru peste graniþe, conform statisticilor Autoritãþii Naþionale pentru Protecþia Copilului.
"Copii practic abandonaþi"
Pentru mulþi români deschiderea frontierelor a însemnat o ºansã de a câºtiga mai mulþi bani. Fenomenul are însã ºi o faþã mai întunecatã. În urma românilor plecaþi sã munceascã în strãinãtate au rãmas mii de copii, nu toþi lãsaþi în cele mai bune condiþii.
Autoritatea pentru Protecþia Copilului a constatat astfel cã mulþi copii au fost practic abandonaþi de pãrinþii naturali. ªeful acestei instituþii, Bogdan Panait spune cã s-a luptat încã de anul trecut pentru adoptarea unei legi care sã rezolve situaþia acestor copii.
"Au fost ºi sunt încã foarte multe cazuri. Vã pot da un exemplu: numai în urma familiilor soþ-soþie care pleacã în strãinãtate în sistem figureazã 2000 de copii. Ei au fost copii practic lãsaþi în grija sistemului fãrã nici un fel de ocrotire din partea pãrinþilor în momentul în care au plecat", a spus Bogdan Panait, ºeful ANPC.
Risc de exploatare prin muncã sau trafic
Pe lângã abandon, minorii ai cãror pãrinþi pleacã la muncã peste graniþe ar mai fi expuºi, conform ºefului ANPC, ºi exploatãrii prin muncã sau riscã sã fie vânduþi unor reþele de traficanþi.
Din aceste cauze, de acum înainte cetãþenii care vor sã plece la muncã în strãinãtate trebuie sã adauge în dosar ºi un act de la primãrie privind persoanele cu care ºi-au lãsat copiii. Actul trebuie depus în copie la Agenþia pentru Muncã în Strãinãtate (APMS), la ambasada de unde se ridicã viza ºi la Direcþia pentru Protecþia Copilului.
Acesteia îi revine sarcina de a verifica dacã minorii sunt îngrijiþi bine. Dacã aceºtia nu rãmân la rude, ci la vecini, la dosar mai trebuie depus ºi un act notarial încheiat de parinþi ºi cei care iau copiii în îngrijire. Autoritatea pentru Protecþia Copilului sperã sã previnã astfel orice fel de abuz ºi e gata sã ia ºi alte mãsuri, dacã aceasta nu se va dovedi suficientã.
Prevenirea abuzurilor
Psihologul Florin Tudose crede cã decizia este bunã, dacã va fi aplicatã serios de direcþiile de protecþia copilului. Domnul Tudose crede însã cã ºi pãrinþii trebuie sã cântãreascã foarte bine riscurile înainte de a-ºi lãsa copiii pentru a munci peste graniþe.
“Pot apãrea cele mai diverse tulburãri de comportament, dar în special cele legate de sfera afectivã. Pot sã aparã stãri de anxietate, depresii, modificarea comportamentului ºcolar. Nu mã mirã cã apar reacþii din acestea extreme de violente, ca de exemplu tentativele de sinucidere, dar ºi consumul de droguri ºi alunecarea cãtre comportamente complet diferite faþã de ceea ce ar trebui sã fie la vârsta respectivã”, spune psihologul Florin Tudose.
Psihologul Florin Tudose mai spune cã riscurile cresc în funcþie de vârsta copiilor, cei sub doi ani fiind mai fragili, dar ºi în funcþie de lungimea perioadei în care sunt despãrþiþi de pãrinþi sau de comportamentul celor în grija cãrora rãmân.
De aceea, plecarea pãriþilor naturali trebuie bine pregãtitã înainte ºi sã fie de scurtã duratã. Soluþia idealã ar fi ca pãrinþii sã îºi poatã lua copiii cu ei, este de pãrer Florin Tudose.
Pentru mai multe detalii puteti accesa siteul BBC Romania.
Comentarii articol (0)