Aspectele menționate mai sus au fost stabilite prin Ordinul ANRE nr. 27/2020 (care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020) și au fost reamintite de Autoritatea cu atribuții în domeniul energiei recent, printr-un comunicat adresat consumatorilor. În comunicat este explicat ce pași trebuie să urmeze consumatorii pentru a reîncheia contractele de furnizare a gazelor.
Cum spuneam și mai sus, ANRE reamintește că, de la 1 iulie, piața gazelor, în privința furnizării energiei către consumatorii casnici, se va liberaliza. Așadar, consumatorii sunt încurajați să verifice piața și ofertele disponibile ale furnizorilor, pentru a încheia sau reîncheia contracte de furnizare a gazelor, cu tarifele stabilite în funcție de cerere și ofertă și nu de către ANRE.
Atenție! Consumatorii interesați pot consulta ofertele existente pe piață prin accesarea acestei aplicații puse la dispoziție de ANRE. În plus, există, pentru telefoane și tablete, aplicația „ANRE” (disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play), care oferă aceleași informații. De asemenea, consumatorii trebuie să primească (în luna mai sau iunie), de la furnizorul actual, o ofertă cu noile prețuri practicate de acesta, începând cu 1 iulie.
Noul contract, conform ANRE, va putea fi încheiat cu unul din furnizorii acreditați (inclusiv cu cel cu care consmatorul are un contract în derulare, acum), în una din modalitățile următoare:
- acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;
- solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;
- selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.
Dacă decide schimbarea furnizorului, consumatorul nu va avea de suportat costuri suplimentare și nu va avea de trecut prin schimbări de ordin tehnic.
Ce se întâmplă, însă, în cazul în care consumatorul este pasiv și nu încheie noul contract cu furnizorul de gaze? În aceste condiții, gazul îi va fi furnizat, în continuare, de actualul furnizor, conform contractului reglementat de ANRE, în prezent. Însă acest lucru nu înseamnă și practicarea aceluiași preț. Tariful va fi cel din oferta comunicată clientului de către furnizorul actual, la care am făcut referire mai sus.
Măsurile despre care am vorbit aici fac parte dintr-o tranziție către o o piață a energiei complet liberalizată, lucru care trebuie să se întâmple până în 2021. Dacă tarifele reglementate pentru furnizarea energiei în sectorul gazelor vor mai fi aplicate până la 1 iulie 2020, piața energiei electrice, în privința prețurilor de consum, va fi liberalizată abia de la 1 ianuarie 2021. Despre posibilele avantaje și dezavantaje ale liberalizării pieței energiei am scris, pe scurt, aici.
Comentarii articol (2)