Conform Legii nr. 62/2020, pentru a facilita redresarea economică a persoanelor afectate de efectele coronavirus și a măsurilor luate de stat pentru a limita aceste efecte, cei care închiriază/subînchiriază imobile sau au încheiate contracte de uzufruct sunt încurajați să scadă prețul chiriei/contravalorii uzufructului la aceste imobile (față de prețul aferent lunii februarie 2020), prin oferirea unor scutiri fiscale în ceea ce privește impozitul datorat pentru închirierea acelui imobil/încheierii contractului de uzufruct.
Cum spuneam și mai sus, dacă cei menționați anterior acceptă scăderea prețului chiriei/uzufructului cu 30%, față de cuantumul aferent lunii februarie 2020, atunci vor putea beneficia de scutirea de la plata impozitului, despre care vorbeam. Scutirea, în schimb, este totală (adică nu va mai trebui plătit impozit pentru imobilul pentru care s-a acceptat scăderea chiriei cu cel puțin 30%), și nu doar diminuată.
Facilitatea fiscală este valabilă doar pentru anul 2020 și ea se acordă proporțional cu perioada în care s-a renegociat scăderea chiriei la care am făcut referire mai sus.
Facilități și în privința obligației de plată a contribuțiilor la sănătate pentru cei ce închiriază
În plus, mai există o derogare în privința sumelor luate în considerare pentru activarea obligației persoanelor care obțin venituri din închierieri/contracte de uzufruct de a plăti asigurări sociale de sănătate.
În mod normal, acestea trebuie să plătească această asigurare, dacă obțin venituri din închirierea imobilelor/contracte de uzufruct (fie doar din acestea, fie împreună cu alte tipuri de venituri, precum cele din activități independente, de exemplu) care ajung să însumeze cel puțin 12 salarii minime brute pe țară (care, în 2020, este de 2.230 lei; așadar, s-ar ajunge la o sumă de 26.760 lei, cuantumul minim de la care s-ar datora contribuții la sănătate). Legea nr. 62/2020 înlătură de la acest calcul veniturile obținute din chiriile reduse și menționate mai sus.
O altă precizare a legii este că și persoanele fizice care au obținut venituri din închirierea de imobile sau contracte de uzufruct (și dacă aveau încheiate cel puțin șase astfel de contracte), în 2019, dar care le-au recalificat pentru 2020 în venituri din activități independente, vor putea obține facilitățile menționate mai sus, atât timp cât și aceste persoane respectă condițiile precedente.
Facilități și pentru plătitorii de impozit pe profit sau impozit micro
De facilități fiscale beneficiază și plătitorii de impozit pe profit sau impozit micro. Practic, veniturile care sunt obținute din închirierea/subînchirerea sau din contracte de uzufruct privitoare la imobile vor fi impozitate doar la 80% din valoarea lor, dacă cei care închiriază acceptă scăderea cu 20% a valorii chiriei/contravalorii uzufructului aferente lunii februarie 2020.
Și aici se aplică aceleași condiții ca mai sus, în sensul că, pe lângă obligația de scădere a valorii chiriei/uzufructului, limita maximă până la care pot fi obținute facilitățile este finalul anului 2020 (bineînțeles, proporțional cu fiecare lună în care valoarea chiriei/a uzufructului a fost diminuată cu 20%).
Atenție! Modificările vor intra în vigoare de duminică, însă este necesară și adoptarea unor acte de punere în aplicare, pentru aplicarea facilităților.