avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Inchiriezi un teren - ce acte trebuiesc facute si ce ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Inchiriezi un teren - ce acte trebuiesc facute si ce dari la stat se platesc?

Buna ziua !
Tatal meu are un teren mostenit pe care vrea sa il inchirieze.
Cel care vrea sa il inchirieze i-a spus ca ii va face toate actele ...
Va rog mult sa ne dati cateva sfaturi.
- ce acte vor trebui sa se faca si unde ?
- ce taxe la stat trebuie achitate la stat ?
- daca tata are serviciu, mai trebuie sa completeze acel Formular /Declaratie 200 ? ( dupa cum i-a spus cel care vrea sa inchirieze terenerul )
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 14:44, 18 Iulie 2018
Veniturile obținute din închirieri și subînchirieri de bunuri imobile, în sensul art. 83 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cele din cedarea folosinței locuinței, caselor de vacanță, garajelor, terenurilor și altora asemenea, inclusiv a unor părți din acestea, utilizate în scop de reclamă, afișaj și publicitate, a căror folosință este cedată în baza unor contracte de închiriere/subînchiriere, uzufruct și altele asemenea.

In vederea determinării venitului brut, la sumele reprezentând chiria sau arenda în bani și/sau la echivalentul în lei al veniturilor în natură se adaugă, dacă este cazul, și valoarea cheltuielilor ce sunt, conform dispozițiilor legale sau înțelegerii contractuale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, dar sunt efectuate de cealaltă parte contractantă - ne referim aici la impozitul pe teren, care intra in obligatia de declarare/plata a proprietarului acestuia.

Veniturile din categoriile prevăzute la art. 61 lit. c), ce se realizează într-o fracțiune de an sau în perioade diferite ce reprezintă fracțiuni ale aceluiași an, se consideră venit anual.

Venitul net se determină ca diferență între sumele reprezentând chiria în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură, prevăzute în contractul încheiat între părți, și cota de cheltuială forfetară de 40% reprezentând cheltuieli deductibile aferente venitului.

Pentru aceste venituri se completeaza declaratia unica (formularul 212) pana la data de 31 iulie 2018, respectiv veniturile realizate din chirii in anul 2017 si veniturile estimate a se realiza in 2018.
Ar trebui sa inteleg faptul ca
daca inchirierea va fi de 10 milioane lei vechi,
daca se scad cei 40%,
tatal meu va mai ramane cu 6 milioane lei vechi ?

In cei 40% intra si plata impozitului, sanatate, .... ?
Procentul de 40% este o cota forfetara, statul acorda o deducere din venitul obtinut din chirii, suma care nu trebuie justificata cu documente. Practic, tatal dvs va plati impozit doar pentru 600 lei.
Va multumim foarte mult pentru timpul acordat si pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)
Unde ? atomol atomol As dori sa stiu unde se inregistreaza un contract de inchiriere -la adm. fin. unde se afla proprietatea inchiriata sau la adm fin.din judetul unde are ... (vezi toată discuția)
Impozitul din inchiriere imobiliara ContSters70318 ContSters70318 In cazul in care sursa de venit a unei persoane provine din dreptul de proprietate(chirie) iar valoarea acesteia nu depaseste venitul minim garantat,mai ... (vezi toată discuția)