avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitul din inchiriere imobiliara
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitul din inchiriere imobiliara

In cazul in care sursa de venit a unei persoane provine din dreptul de proprietate(chirie) iar valoarea acesteia nu depaseste venitul minim garantat,mai trebuie sa plateasca impozitul pe venit(16%) ? multumesc.
Cel mai recent răspuns: byanka_cld , utilizator 09:46, 13 Februarie 2013
da, trebuie sa plateasca impozit pe venit.
Gasiti aici un raspuns -[ link extern ]

Explicaţii:

Veniturile obţinute din închirierea unei locuinţe sau un alt bun personal fac parte din categoria veniturilor obţinute din cedarea folosinţei bunurilor.

Obligaţii privind declararea:

În termen de 15 zile de la încheierea contractului de închiriere, prezentaţi-l la unitatea fiscală de care aparţineţi şi completaţi Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit Formularul 220 (dacă aveţi mai mult de 5 contracte, această declaraţie se completează până pe 15 ianuarie). Pe baza ei se stabilesc plăţile anticipate trimestriale în contul impozitului.

Până pe 25 mai depuneţi Declaraţia privind veniturile realizate din România Formularul 200. Nu depuneţi declaraţia 200 dacă: chiria este stabilită în lei, nu calculaţi venitul net în sistem real (adică nu ţineţi contabilitate) şi aţi avut sub 5 contracte.

Potrivit Codului fiscal (Legea 571/2003), sunt asimilate veniturilor din chirii toate veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal. In aceasta categorie de venit se cuprind atat veniturile din inchirieri, cat si veniturile din subinchirieri de bunuri mobile si imobile, precum si veniturile din arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.
Cota de impozit pe veniturile din chirii este de 16% aplicata asupra venitului net, determinat ca diferenta intre sumele reprezentand chiria in bani sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 25%, reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului.
Impozitul pe venit este de 16% din chiria neta.
Chiria neta este chiria bruta minus cheltuielile lunare ale proprietarului cu apartamentul (se presupune ca exista cheltuieli).
Cheltuielile sunt fie specificate (valoarea lor) fie sunt estimate la 25% din valoarea chiriei. Deci in teorie platesti 16% impozit pe 75% din valoarea chiriei.
Impozitul pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor este 16% din 75% a valoarii declarate prin declaratia 220 daca se bifeaza "cote forfetare cheltuieli".
Se recalculeaza la inceputul anului urmator cand se depune declaratia 200 si tot 16% din valoarea venitului (daca este in euro se calculeaza la valoarea euro afisata de BNR in ultima zi a lunii de calcul)

Daca pe contractul de inchiriere, la sectiunea Proprietar, sunt trecuti si sotul si sotia, cum sunt impozitate veniturile celor doi? Finantele inregistreaza venitul de doua ori (o data pe numele ei si o data pe numele lui) si astfel sunt impozitati amandoi pentru aceeasi suma?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)
Unde ? atomol atomol As dori sa stiu unde se inregistreaza un contract de inchiriere -la adm. fin. unde se afla proprietatea inchiriata sau la adm fin.din judetul unde are ... (vezi toată discuția)
Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global? apollo apollo M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului ... (vezi toată discuția)