Bună ziua,
A apărut anul trecut o lege care prevede facilități fiscale pentru proprietarii ca dvs., însă la o citire rapidă nu pare că v-ați încadra - ziceți de un singur chiriaș.
Vă pun textul și studiați-l dvs., ca să mai întrebați o dată la ANAF în cunoștință de cauză:
II. Facilități fiscale pentru veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor imobile
1. Facilități fiscale pentru persoanele fizice ce obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal
Persoanele fizice care REDUC pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinței bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puțin 30% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020, beneficiază de :
Scutirea de la plata impozitului pe venitul din chirii, pentru acea perioadă din anul 2020 în care a fost redusă chiria.
Scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru acea perioadă din anul 2020 în care a fost redusă chiria.
Important!!!! Perioada pentru care se poate beneficia de scutirea de impozit și CASS este perioada pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinței bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Practic, veniturile din chirii obținute pe perioada anului 2020 în urma reducerii contravalorii folosinței bunului imobil față de luna Februarie 2020 NU sunt considerate venituri impozabile la calculul impozitului pe venit și nu intră în baza de calcul a CASS care se compară cu plafonul de 12 salarii minime (2.230 lei *12 luni = 26.760 lei) .
Prevederile menționate mai sus sunt o derogare de la art. 84 din Codul fiscal ce reglementează stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor.
Atenție: de prevederile pct. 1 beneficiază și persoanele fizice care în anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea
unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere și, începând cu anul 2020, au calificat aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente, în condițiile menționate mai sus.
[ link extern ] /