Pot pierde indemnizatia de crestere copil daca in perioada in care beneficiez de aceasta obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor? Mentionez ca detin mai multe imobile pe care le inchiriez si vreau sa stiu daca trebuie sa renunt la aceasta activitate in cazul in care doresc sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil. Veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor sunt mai mici decat eventuala indemnizatie de crestere copil. Mentionez ca din cauza fluctuatiei chiriasilor pot avea mai mult de 5 contracte de inchiriere intr-un an in total.
1. Veniturile din chirii nu sunt venituri profesionale, asimilate celor din salarii sau din activitati independente si nu sunt luate in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
2. Aceste venituri se pot cumula cu indemnizatia pentru CCC (fara a pierde indemnizatia).
Multumesc pentru raspunsuri. Intelesesem ca daca am un numar mai mare de contracte de inchiriere (in acelasi timp sau in decursul unui an calendaristic) acestea ar putea fi asimilate altor categorii de venituri si as risca pierderea indemnizatiei pentru CCC.
Stiti ceva dvs, dar vedeti prevederile de mai jos.
1. Art.83 C.fisc .
.... (2) Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor, califică aceste venituri în categoria venituri din activități independente și le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. în aplicarea acestei reglementări se emite ordin al președintelui A.N.A.F.
.....
2. La stabilirea numarului de contracte se iau in calcul contractele de inchiriere sau subinchiriere aflate in derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu exceptia contractelor de arendare a bunurilor agricole. (Ordinul nr. 2.333 din 11 decembrie 2007 pentru aprobarea Procedurii privind declararea şi stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere/subînchiriere)
(2) Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor, califică aceste venituri în categoria venituri din activități independente și le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie. în aplicarea acestei reglementări se emite ordin al președintelui A.N.A.F.
Nu detin mai mult de 5 contracte de inchiriere simultan, dar pe parcursul unui an este posibil sa semnez mai mult de 5 contracte de inchiriere, o parte dintre ele se incheie pana la sfarsitul anului.