Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Fereastra şi balconul orientate către curtea vecinului trebuie construite la o anumită distanţă de aceasta. Codul civil în vigoare reglementează, într-un capitol distinct, limitele legale ale dreptului de proprietate privată, printre care se numără şi vederea asupra proprietăţii vecinului. Astfel, se face referire atât la condiţiile în care poate apărea o fereastră sau o deschidere în zidul comun, cât şi la distanţa minimă ce trebuie respectată între curtea vecinului şi fereastra pentru vedere ori balconul construit.
- Picătura streșinii casei tale trebuie să cadă acolo unde zice legea. Legislația civilă autohtonă stabilește inclusiv locul în care trebuie să se scurgă apa de pe acoperișul unei case, atunci când plouă. Mai precis, în articolul 611 din Codul civil, ce este denumit „Picătura streșinii”, este stabilit unde trebuie să se scurgă apele pluviale de pe acoperișul locuinței.
- Dacă ţi-e imposibil să ajungi în propria curte din drumul public, legea îţi permite să treci prin curtea vecinului. Dreptul de trecere reprezintă una dintre cele mai întâlnite limite legale ale dreptului de proprietate privată şi este reglementat de Codul civil în vigoare, care stabileşte ce se întâmplă atunci când proprietarul nu are acces din drumul public la curtea proprie.
- În ce situație poți păstra (legal) fructe din pomii vecinului tău fără să ceri voie. Într-o situație specifică reglementată de legislația civilă, un cetățean poate păstra fructe din pomii vecinului său fără să ceară voie. Dacă ramurile pomilor din curtea cuiva se întind peste proprietatea altcuiva, acesta din urmă este îndreptățit, conform Codului civil, să păstreze fructele căzute la el în mod natural.
- Vrei să vinzi capra vecinului? Nimic mai simplu, legea e de partea ta! Legea ne permite să vindem ceva ce nu ne aparține, iar un contract încheiat fără ca noi să fim proprietarii bunului vândut este perfect valabil. Situația nu este nici pe departe complicată, atâta timp cât totul decurge conform prevederilor din Codul civil. Grija vânzătorului este să procure dreptul pe care l-a vândut deja, fără a se certa cu legea și cu adevăratul proprietar.
- Citești scrisorile vecinilor? Riști să ajungi la închisoare. Persoanele care deschid scrisorile altora fără să fie îndreptățite să o facă riscă să ajungă la închisoare pentru o perioadă de până la un an de zile, din moment ce aceasta este o infracțiune, conform legislației penale în vigoare. Totuși, fapta poate fi pedepsită, în unele cazuri, doar cu amendă penală.
- Ore de liniște: Cum poți fi sancționat pentru că-ți deranjezi vecinii. După cum stabilește Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, perioadele de liniște sunt cuprinse între 22:00-8:00 și 13:00-14:00. Astfel, dacă tulbură liniștea vecinilor în aceste intervale, cei vinovați pot fi sancționați de polițiști cu amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Totuși, atunci când vine vorba de asociații de proprietari, se pot stabili ore diferite de liniște.
Discuții relevante din forum:
- Vecinul spune că mă va da în judecată pentru că i-am invadat intimitatea, deși a semnat că e de acord cu construcția. Ce se poate întâmpla dacă o face?
- Vecinii profită de drumul cu servitute pentru a parca în fața casei, motiv pentru care eu sunt nevoit să parchez la drumul principal. Pot pune stâlpi rabatabili pentru a-i împiedica să mai facă asta?
- Țeava mea de apă trece pe un drum de servitute. Poate să mi-o taie proprietarul fondului?
- Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate din suprafața servituții de trecere. Îmi poate face plângere penală pentru distrugere dacă trec cu mașina peste gazon?
- Streașina casei vecinului trece, în plan vertical, de gardul meu și cred că, la iarnă, zăpada va cădea la mine-n curte. Există cale legală, în afara instanței, prin care pot obține retragerea acoperișului?
- Un pom fructifer al vecinului e chiar lângă gard. Ale cui sunt fructele care cad în curtea mea, ale mele sau ale lui?
- Crengile nucilor vecinului îmi strică acoperișul garajului și îmi umplu gradina de frunze. Ce opțiuni am?
- Divergențe cu vecinul din cauza pomilor fructiferi
- Pot vinde un bun pe care l-am achitat parțial, dar nu am apucat să finalizez tranzacția?
- Vecinul de duplex nu e de acord să ascult muzică nici în afara orelor de liniște și îmi spune că mă dă în judecată. Poate face asta cu succes?
- Tinichigerie la negru în curtea vecinului
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (7)