Angajatorii sunt liberi să le acorde cadouri/tichete cadou salariaților în cuantumul dorit și ori de câte ori vor, numai că regimul fiscal nu e întotdeauna la fel. Ca să ofere un cadou neimpozabil, de pildă, angajatorii trebuie să se încadreze într-un plafon stabilit prin Codul fiscal:
"Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit: (...)
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei".
Așadar, ca să nu se impoziteze cu 10%, cât e impozitul pe venit, cadourile de 1 iunie oferite pentru fiecare salariat în parte trebuie să nu depășească 150 de lei. Mai departe, normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor din Codul fiscal specifică faptul că limita se calculează pentru fiecare angajat și pentru fiecare copil minor (sub 18 ani) al angajatului, chiar și în cazul în care părinții lucrează la același angajator.
La fel și la contribuțiile sociale, maximul de 150 de lei/persoană este același - dacă nu e depășit, atunci, potrivit Codului fiscal, cadourile în bani sau tichetele cadou oferite de 1 iunie nu se includ în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale.
În caz contrar, dacă salariații primesc cadouri care depășesc plafonul de 150 de lei, diferența de bani va fi taxată corespunzător.
Totodată, beneficiile acordate salariaților cu ocazia Zilei Copilului reprezintă un avantaj și pentru angajatorii ce plătesc impozit pe profit. Cadourile sub formă de bani sau bunuri, inclusiv tichetele cadou oferite angajaților și copiilor minori ai acestora reprezintă cheltuieli sociale pentru firme și au deductibilitate limitată: 5% din totalul cheltuielilor cu salariile personalului (în cazul celor plătitori de impozit pe profit).