Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise - o stabilește cu titlu general HG nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă, dar și alte ordine de ministru care reglementează măsuri punctuale în anumite sectoare de activitate.
Obligația de a purta mască la locul de muncă este trecută și în Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020. Tot acolo este și o listă de excepții, dar care nu pot fi privite ca general valabile pentru că se spune că medicul de medicina muncii pentru unitatea respectivă, în urma evaluării de risc, poate stabili excepțiile. Astfel de excepții s-ar putea stabili pentru cei care stau singuri în birou sau care suferă de anumite afecțiuni ce influențează capacitatea de oxigenare și masca le-ar îngreuna astfel foarte mult respirația.
Care sunt sancțiunile aplicabile celor care nu poartă masca în spațiile unde este impus portul obligatoriu al acesteia? Ele nu sunt cuprinse nici în hotărârea cu starea de alertă, nici în ordinele de ministru prin care întălnim referirea la această mască. Ci în Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID - 19 (supranumită și Legea stării de alertă). Acolo avem o contravenție intitulată “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ și sancționată cu o amendă între 500 și 2.500 de lei (și care se poate plăti la jumătate - din cuantumul aplicat, nu din minim - în 15 zile). Știm cu certitudine că aceasta e sancțiunea pentru că tocmai cei de la Ministerul Afacerilor Interne ne-au spus-o.
Dacă refuzăm să purtăm mască în autobuz, în metrou sau în supermarket e destul de ușor să ne dăm seama cine ne va da amenda - un organ de ordine publică. Dar la locul de muncă discuția poate fi o idee mai complicată. Odată, pentru că reglementarea le impune în primul rând angajatorilor să ia măsuri pentru a reduce riscurile epidemiologice în spațiile de lucru. Iar, în al doilea rând, pentru că biroul nu e un spațiu în care terții să se plimbe în voie și unde un polițist să intre doar pentru a verifica cine și cum se poartă - organul de ordine publică vine dacă e chemat, mai exact.
Așa că am încercat să lămurim, mai întâi, cine e bun de plata acelei amenzi și cine o aplică.
Firma este sancționată de Inspecția Muncii, ne-a confirmat Miruna Stănescu, avocat fondator al Stanescu Law Office. "Ei cu siguranță vor face controale, însă nu sunt de părere că pot sancționa în mod direct persoana fizică - salariatul. Poliția poate sancționa persoana fizică, dar aici e discutabil. Poliția ar putea sancționa pe oricine nu poartă masca în locurile în care este obligatoriu, adică inclusiv în spațiile închise ale unui angajator, dacă salariatul/salariații ce ar urma să fie sancționați nu se încadrează printre excepții ori medicul de medicina muncii, în urma analizei pe care a făcut-o în spațiul deținut de angajator, consideră că nu poate fi exceptată respectiva zonă de la purtarea măștii.
Aici e o altă discuție destul de amplă. Mi se pare că o responsabilitate mărită aparține acum și medicilor de medicina muncii, care vor fi ținuți să evalueze aceste situații. Și sunt convinsă că se va ajunge, în practică, ca în cazuri similare să fie aplicate măsuri diferențiate, în funcție de exigența medicului de medicina muncii.
Adica, e drept că dacă discutăm despre brutarul de la brutărie, care lucrează într-un mediu cu temperaturi ridicate, e posibil ca medicul de medicina muncii să evalueze că poate să stea fără ea, în măsura în care sunt îndeplinite alte condiții, referitoare la suprafața spațiului, ventilație, aerisire, câte persoane se află în incintă simultan, la ce distanță ș.a.m.d.
Ipoteza cu sancțiunea aplicată la birou de poliție este posibilă, însă puțin probabilă. Până când se deplasează poliția și cercetează așa ceva, durează prea mult...", e de părere Miruna Stănescu. Pentru că, practic, poliția trebuie chemată de cineva la fața locului, nu va face controale precum face Inspecția Muncii.
Angajatorul ar trebui să sancționeze disciplinar
Fiecare firmă ar trebui să completeze regulamentele interne cu sancțiuni disciplinare pentru nerespectarea măsurilor de SSM implementate în contextul epidemiologic actual. În acest context, reamintim faptul că nicio sancțiune nu poate fi aplicată în lipsa unei abateri disciplinare stabilite la nivelul firmei. Iar, cu excepția mustrării, toate celelalte sancțiuni (diminuarea salariului pe o perioadă de timp, de pildă) necesită o cercetare disciplinară - acestea sunt cerințele impuse de Codul muncii.
"Salariații care nu respectă obligația de a purta masca la locul de muncă, în cazul în care aceștia nu fac parte din categoriile exceptate, pot fi sancționați disciplinar de către propriul angajator. Astfel, angajatorii vor putea dispune sancțiuni disciplinare pentru nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate implementate de acesta pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 la locul de muncă. Pentru a putea aplica astfel de sancțiuni, angajatorii vor trebui să includă în regulamentul intern faptele ce constituie abatere disciplinară, ca urmare a nerespectării măsurilor de protecție", a precizat pentru redacția noastră Anca Atanasiu, avocat la Radu și Asociații.
Stabilirea unor abateri disciplinare pentru a putea apoi sancționa este importantă pentru că firma poate "încasa" amenzi din cauza salariaților care nu respectă măsurile ce li se impun și care, poate, știind că pot fi sancționați disciplinar și în ce fel, ar fi mai "tentați" să le respecte.
Comentarii articol (3)