1. Autoritățile vin în control dacă ai cerut bani de la stat în ultima vreme. Ministerul Muncii a anunțat în repetate rânduri că angajatorii care au cerut statului să le subvenționeze indemnizațiile de șomaj tehnic pentru salariați vor fi verificați. Cei care au obținut bani cu încălcarea legii riscă nu doar amenzi contravenționale, ci și pedepse penale, conform specialiștilor. Într-un comunicat recent al Inspecției Muncii, se arăta că autoritățile deja au început să amendeze companii pentru că au chemat la muncă salariații care aveau contractele suspendate (de exemplu, pentru șomaj tehnic). Totodată, din comunicat mai reiese că inspectorii sunt activi atât în domeniul construcțiilor și în domeniul service-urilor auto, cât și pe partea de verificare a regulilor pentru afaceri în timpul stării de alertă.
2. Trebuie să faci triaj epidemiologic cu toți „musafirii” de la sediu, inclusiv cu inspectorii de stat. Conform regulilor stabilite de autorități pentru activitatea firmelor în timpul stării de alertă, triajul epidemiologic este obligatoriu la sediu nu doar pentru propriii salariați, ci și pentru orice vizitator. Asta înseamnă luarea temperaturii (care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius) și observarea eventualelor simptome respiratorii (tuse, strănut, stare generală). Dacă o persoană, fie ea și inspector de stat venit în control, pare să aibă coronavirus, îi poți refuza accesul în sediu, spun specialiștii.
3. Cum reduci riscurile de infectare în cazul în care ești inspectat fiscal. În timpul stării de alertă, autoritățile n-au stabilit reguli speciale pentru desfășurarea inspecțiilor fiscale la companii. Teoretic, în perioada asta se aplică regulile obișnuite din Codul de procedură fiscală. Totuși, specialiștii spun că există anumite măsuri care pot fi implementate pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus, dacă autoritățile insistă să desfășoare verificări în perioada asta. De exemplu, se poate încerca amânarea începerii inspecției fiscale sau suspendarea acesteia. Dacă verificările merg înainte oricum, există posibilitatea de a le face la sediul Fiscului sau în alt loc (ori poate chiar electronic), iar comunicarea dintre părți poate funcționa mai mult la distanță (telefon, videoconferință, e-mail).
4. Nu uita că există și alte autorități active în perioada asta. Poate că exemplele cele mai bune în acest sens sunt Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Din comunicările recente ale acestor două entități reiese că personalul de control pe care-l au este cât se poate de activ în perioada asta. Un domeniu care este vizat în mod expres de controale este cel al comerțului de alimente (în magazine sau la restaurante).
Notă: Ultima zi de stare de alertă va fi 16 iunie 2020, însă momentan autoritățile n-au anunțat dacă va exista o prelungire a acesteia.