Documentul ce conține noile măsuri de relaxare, respectiv HG 465/2020, a fost oficializat vineri și se aplică deja. Măsurile ce au fost stabilite recent se referă, în principal, la:
1. Centrele comerciale mari. Astfel, de azi, se redeschid mall-urile, mai puțin activitățile din restaurante, cafenele, cinematografe și locurile de joacă.
2. Activitățile în aer liber. În ceea ce privește activitățile recreative și sportive în grup, sunt permise grupurile de maximum șase persoane, față de trei, cum a fost până acum.
3. Creșele, grădinițele, afterschool-urile. De asemenea, tot de acum se pot redeschide creșele, grădinițele și afterschool-urile private, dar și cele de stat, decizia finală a redeschiderii lor aparținând autorităților locale însă.
4. Evenimentele desfășurate în interior ori exterior. De la aceeași dată, organizarea evenimentelor private este posibilă cu cel mult 20 de oameni în interior și cel mult 50 în exterior.
5. Izolarea la intrarea în țară. De asemenea, au apărut noi reguli legate de cine intră în izolare atunci când ajunge pe teritoriul României: concret, măsura izolării nu mai este obligatorie dacă cei care ajung în țară vin dintr-unul dintre următoarele state: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Lista țărilor apare în Hotărârea Comitetului Naţional Pentru Situații De Urgență nr. 29/2020, document publicat sâmbătă.
Apoi, potrivit HG 465/2020, cei ce vin dintr-una dintre țările pentru care nu este obligatorie izolarea, "dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz".
6. Redeschiderea sălilor de fitness și piscinelor exterioare și regulile pentru sălile de sport sau pentru sporturile individuale sau de echipă. Redeschiderea atât a sălilor de fitness, cât și a ștrandurilor ori piscinelor exterioare, dar cu măsuri sanitare și de distanțare fizică, a fost, de asemenea, stabilită de HG 465/2020.
Apoi, noi reguli au fost stabilite și pentru mersul la sălile de sport, dar și pentru sporturile individuale și de echipă. În esență, regulile ce apar în Ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății (MS) nr. 619/1.077/2020, ce a apărut sâmbătă în Monitorul Oficial și se aplică deja, le înlocuiesc pe cele existente anterior.
Astfel, actul normativ stabilește, prin intermediul unor regulamente dedicate, regulile pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber (sportivi de performanță), pentru înotul în bazinele acoperite și în aer liber, în vederea desfășurării antrenamentelor în spații închise (sportivii profesioniști sau de performanță) etc.
7. Tratamentul balnear. Un alt act normativ, respectiv Ordinul MS 1.078/2020, ce a fost publicat tot sâmbătă, stabilește măsurile ce se aplică, începând de azi, în cadrul unităților de tratament balnear. Concret, programarea într-un centru balnear se face prin e-mail sau telefon, apoi, la intrarea în hotel se face un triaj epidemiologic (măsurarea temperaturii și completarea unui chestionar), iar, atunci când merg la tratament, pacienții trebuie să poarte mască facială și protecție pentru încălțăminte (botoși de unică folosință).
Referitor la prelungirea stării de alertă, premierul Ludovic Orban a declarat că se va da o hotărâre separată în această săptămână. Ultima zi de stare de alertă este mâine, astfel că prelungirea trebuie stabilită până atunci.
Comentarii articol (4)